Nästa steg för mänskligheten

AI har samtidigt gått från att vara ett litet ytterst nischat ämne till att vara något som berör oss alla.

AI har samtidigt gått från att vara ett litet ytterst nischat ämne till att vara något som berör oss alla.

Foto: Jens Meyer

LEDARE GOTLÄNNINGEN2019-07-27 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi är ännu långt ifrån Artificiell intelligens som är tillgänglig för alla. Men för att jobben inte ska reduceras allt för drastiskt, då måste AI bli mer än ett särintresse för fåtalet.

Eftersom det är människan som skapar maskiners intelligens, är det också vi som sätter gränserna för vad vi kan uppnå med den. I nuläget går utvecklingen fort framåt, men verkar också kunna ta olika vägar beroende på vart upphovsmakarna vill leda den.

AI har samtidigt gått från att vara ett litet ytterst nischat ämne till att vara något som berör oss alla. Om det sedan gör vårt samhälle till en bättre version, det återstår att se.

Men så länge visionerna finns, och det gör de, finns det också möjligheter till att inte bara se på när utvecklingen rasar på, utan också att vi blir delaktiga. Då kan vi vara med och forma den artificiella intelligensen.

Det går inte längre att kalla AI för framtidens teknologi; den ingår sedan flera år i exempelvis appar. Det är också det enklaste exemplet. Allt ifrån ansiktsigenkänning till bildsortering, är styrt av AI.

Sett till några av alla de uttalanden vi allt oftare får ta del av om AI ; går det att göra våra liv bättre tack vare tekniken? Forskaren Fei-Fei Li, Stanfords Institute for Human-Centered Artificial Intelligence, ser ett tydligt vägval om vi väljer att demokratisera AI (CNBC 22/7).

Det sker om de breda massorna omfattas av utvecklingen som leder till exempelvis hälsoförbättringar eller att produktiviteten ökas. Då används tekniken till att gynna mer än en begränsad grupp.

Det finns de som går ännu längre, och anser att AI till och med kan utgöra ett evolutionärt nästa steg för mänskligheten.

Kanske är vi så privilegierade, att vi är på väg att lägga till ett nästa steg på Maslows berömda behovstrappa från 1943. Femte trappsteget innebär att vi kan förverkliga oss själva, och med hjälp av AI kan ett nästa sjätte steg innebära att vi, istället för att enbart se på självförverkligande, ser till allas möjligheter att kunna förverkliga full potential. Mer demokratiskt än så går det inte att utveckla AI. Svårigheten med denna vision är att någon först måste utveckla ett radikalt teknikhopp. En teknik med innebörd att så många som möjligt av Jordens befolkning antingen kommer ha ett jobb och en inkomst, eller att någon kommit på ett sätt att generera inkomst som sedan fördelas. Låt oss stanna vid jobben.

”Artificiell intelligens kommer ta jobben ifrån oss alla”, det är ungefär mantrat vi alla fått upprepa de senaste åren. Oavsett utbildning, jobben kommer påverkas. Men en ny rapport från Entreprenörskapsforum skiljer sig från tidigare års rapporter; den visar, vilket är oförändrat, att nästan alla jobb kommer påverkas av artificiell intelligens. Dock – få jobb kommer att försvinna.

I takt med att vissa jobb kommer försvinna, skapas samtidigt nya.

Rapporten jämför olika forskningsresultat, och lägger stor vikt vid att det viktigaste är att skapa ett nytt utbildningssystem. Dagens system utgår från den industriella revolutionen (!). Dagens tekniska utveckling kräver något helt annat, anpassat åt det steg vi som mänsklighet är på väg att ta. För 50 år sedan myntade astronauten Neil Armstrong: ”That\’s one small step for [a] man, one giant leap for mankind.” På samma sätt behöver vi se på AI.