”Omstart”, sade SVT:s Mats Knutsson, när han kommenterade finansminister Magdalena Anderssons presentation av vårbudgeten och vårändringsbudgeten på onsdagen. Det som Andersson presenterade var repris på flera av de förslag som fanns i regeringens budgetförslag från i höstas och som då röstades ned.
Åtta miljarder kommer dessa förslag att kosta under 2015. Reformerna finansieras framför allt genom att arbetsgivaravgiften för unga höjs redan i år och ännu mer nästa år. Det ger 5,5 miljarder i år och nästan 16 nästa år.
Mycket av det som fanns i vårbudgeten har varit känt en tid eftersom förslagen har kommit undan för undan den senaste tiden.
Därför var det ingen överraskning att det innebar höjt tak i arbetslöshetsförsäkringen, något som applåderas av de fackliga organisationerna.
Samma gäller förslagen om satsningar på skolan. ”För att stärka kunskapsresultaten krävs att lärarna får tid för varje elev, att kvaliteten i undervisningen förbättras och att resurser skjuts till där utmaningarna är som störst.
Därför föreslår regeringen reformer fokuserade på tidiga insatser, ett mer attraktivt läraryrke och att alla skolor ska vara bra skolor”.
Problemet för regeringen är väl bara att åtgärder för skolan bestäms ute i kommunerna. Vare sig skolan är i kommunal regi eller i friskoleform.
När Vänsterpartiets Ulla Andersson i sin kommentar sade att ”vi gör skillnad” underströk hon vad flera bedömare också konstaterar; V har haft stora framgångar i budgetförhandlingarna.
Centerpartiets ekonomisk-politiske talesperson, Emil Källström, menade i sin kommentar – och senare i den följande riksdagsdebatten – att regeringens förslag ”är en jobbfientlig budget från första till sista sidan, som slår hårt mot både ungdomar och småföretagare.
Man gör det svårare för unga människor att få sitt första jobb genom att kraftigt höja arbetsgivaravgiften för dem. Regeringen skattar bort tusentals riktiga ungdomsjobb och kompenserar med statligt subventionerade traineeplatser. Det är bakvänt”, sade han.
Källström menade också att budgeten slår mot landsbygden.
Nu väntar de mer officiella kommentarerna från oppositionen. Alliansen kommer att lämna en gemensam motion på vårändringspropositionen, men var för sig skriva motioner om vårbudgeten.
Två veckor har partierna på sig. Sedan börjar arbetet i riksdagens utskott – i första hand finansutskottet. Först då får vi en första antydan om den så kallade decemberöverenskommelsen håller.
Att det finns röster – inte minst inom M – som varit kritiska till överenskommelsen är fullt klart. Samtidigt har vi en parlamentarisk situation i riksdagen som gör det svårt att veta vad det är som händer.
Rent logiskt borde det innebära att riksdagens utskott borde få en mycket stark ställning. Att mer makt flyttas till utskotten. Nu återstår att se vad som händer.