Den tekniska utvecklingen under de senaste decennierna är fantastisk. I dag är det möjligt att kommunicera öga mot öga över hela världen. En växande del av världens prestigeuniversitet gör kurser tillgängliga över nätet.
Universitet som tidigare kunnat vila gott på gamla lagrar och vetskapen om att de allra flesta potentiella studenterna inte kan söka sig utomlands, möter nu en delvis annan verklighet.
Utvecklingen med bättre möjlighet till studier på distans är inte bara en möjlighet i den högre undervisningen. Med modern teknik är det möjligt att undervisa elever också i grundskolan, trots att läraren inte är på plats.
Självklart finns det en del naturliga begränsningar, grundskolans syfte är ju inte bara att förmedla kunskap utan också att eleverna ska utvecklas socialt – något som kräver en närvarande lärare.
Men när allt större krav ställs på lärares formella ämnesbehörighet ger fjärrundervisning också i grundskolan nya möjligheter.
Det handlar om att kunna erbjuda ytterligare ett språkval eller kanske att kunna erbjuda hemspråk i ett språk med få elever i kommunen, eller där det lokalt inte finns några hemspråkslärare.
Det har förekommit olika verksamheter med fjärrundervisning under många år, men hittills har det området inte varit reglerat.
Skolinspektionen har dock trots detta utgått från att all undervisning ska vara lärarledd och bedrivas i skolans lokaler.
Nu har dock riksdagen tagit beslut om att det ska vara möjligt att använda fjärrundervisning i hemspråk och moderna språk, och man öppnar också för försöksverksamhet inom andra ämnen.
Men det beslutet är alldeles för begränsat. Det är till exempel bara i den egna kommunen som fjärrundervisning får bedrivas.
Om läraren i samiska finns i Norrbotten, hjälper det inte eleven som finns i Småland.
För den småländska kommunen får inte köpa distanslärartimmar från kommunen i Norrbotten, även om de har en kvalificerad lärare anställd med tid över.
Det finns också många skolor, framför allt mindre skolor, där en fungerande distansundervisning i fler ämnen är en förutsättning för att skolan ska kunna överleva och erbjuda undervisning av behöriga lärare.
Därför är det steg som riksdagen nu har tagit otillräckligt. Det måste vara möjligt att erbjuda distansundervisning också i ämnen som kemi, matematik och historia.
Det behöver vara möjligt för en skola att köpa in distansundervisningen från en annan skolhuvudman. Först då kommer det gå att verkligen använda fjärrundervisning för att höja kvaliteten på undervisningen, till exempel på mindre skolor.
Sedan måste naturligtvis den undervisningen utvärderas på samma noggranna sätt som all undervisning. För en lärare på distans är lika lite som en lärare på plats i klassrummet en garanti för en god undervisning.