Partistöden måste granskas

Foto: Malin Stenström

LEDARE GOTLÄNNINGEN2018-09-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det var som vanligt lite examensstämning när sittande fullmäktige i går samlades för sista gången. Nästa gång är det många nyvalda ledamöter som tar plats i öns högsta beslutande församling.

Tonen var inte alls lika högt uppskruvad som sista mötet inför valet, stor enighet kring de flesta frågor präglade debatten.

Beslutet om serviceutbudet antogs enigt efter en konstruktiv debatt där alla var överens om att nivåerna i strategin ska ses som ett golv, inte ett tak. Flera ledamöter påminde om att det är nu arbetet börjar, att de beslut man fattar inom olika områden nu också måste samspela med det man slagit fast gällande basutbudet av offentlig service över hela Gotland.

En av alla som tjänstgjorde för sista gången var den politiska vilden Hannes Müller. Precis som i fjol vid den här tiden ville han uppmärksamma de bristfälliga rapporterna av hur partierna använt sitt partistöd.

Och precis som förra året gjorde han det i otakt med beslutsprocessen. Vilket är synd för han har verkligen en poäng.

Det är upp till partierna att själva avgöra hur de använder sina pengar. Men de ska redovisa detta och framför allt visa att syftet med stödet uppnåtts, det vill säga att pengarna ska användas för att stärka den lokala demokratin på Gotland.

Man kan föra vidare pengar till riksorganisationen men då måste man också visa vad man fått tillbaka för insatsen. Här finns brister. Dessutom stämmer inte plus och minus i alla rapporter vilket Radio Gotland uppmärksammat och fått Leif Dahlby (S), ordförande för arvodeskommittén att förvarna om att en revision kan bli aktuell.

I går var partistödet bara en informationspunkt men i november ska beslut om partistöd för nästa år fattas och då kräver fullmäktige fullständiga rapporter där partierna förtydligar det som nu är oklart i de rapporter som lämnats in.

Följer man inte reglerna så är det inte självklart att man får partistöd för nästa år.

Det här en mycket viktig principiell fråga och det är bara att hoppas att partierna tar den på allvar och att revisorerna ser över hur partierna hanterar förtroendet.

Det är mycket pengar det handlar om, närmare bestämt totalt 6,4 miljoner under 2017. Största parti, Socialdemokraterna, fick mest: 1,6 miljoner, minsta partiet, Feministiskt Initiativ fick cirka 270 000 kronor.

Samtidigt som talmansvalet pågick i Sveriges riksdag gjorde Bosse Björkman (S) sin sista insats som ordförande för sittande fullmäktige.

För min del får han gärna fortsätta ha detta uppdrag som han utfört med bravur, stor omsorg och inte minst en befriande humor där detta varit passande.

Nästa sammanträde inleds dock av fullmäktiges ålderman som visar sig vara Eva Nypelius (C).