Mueller-utredningen, om rysk inblandning i det amerikanska presidentvalet, är här!
Än så länge har omvärlden bara fått ta del av en kort sammanfattning godkänd av USA:s justitieminister. Men debattens vågor går ändå höga.
President Trump var snabb att deklarera att utredningen frikänner honom på alla punkter, och håller fast vid att den enbart varit en ”häxjakt”.
Den demokratiska oppositionen däremot, påpekar att utredningen inte alls rentvår presidenten.
Istället visar den att bevis inte gått att finna för samröre mellan Trump-kampanjen och de ryska manipulatörerna. Därmed lämnar de åt andra instanser att avgöra om man gjort sig skyldig till ”hindrande av rättvisan”. Demokraterna kräver naturligtvis att hela utredningen ska offentliggöras.
Det här kommer att grälas om fram till och med nästa presidentval. Men oavsett, det är dramatiskt nog att Ryssland satsat stort på att hjälpa Trump till makten, och faktiskt kan ha bidragit till utgången. En minst sagt framgångsrik strategi!
Putin hade anledning att hoppas att Trump skulle föra en mer ryssvänlig politik än sin föregångare, bland annat genom lättnader på de ekonomiska sanktionerna.
Detta försökte Trump, men misslyckades på grund av motstånd i kongressen. I övrigt har Trumps politik, om än oavsiktligt, starkt gynnat ryska intressen.
Putins strävan är att återställa landets storhet. Egentligen spelar Ryssland i en helt annan division än USA och dess allierade i Nato. Dessa har en ekonomi som är ungefär 15 gånger större än Rysslands, och deras samlade militära kapacitet är mycket större.
Men i Mellanöstern, den viktigaste konfliktarenan, har västalliansen, trots segern över IS, fått se sin ställning försvagad.
Vinnare, är istället en ryskstödd shia-allians; Iran, regimerna i Bagdad och Damaskus samt Hizbollah i Libanon. Obama-administrationen arbetade framgångsrikt för att förbättra relationerna med Iran, men nu har Trump återgått till den gamla konfrontationspolitiken.
Ryssland åtnjuter därför en särställning i synnerhet när det gäller Syriens framtid, medan USA blir alltmer marginaliserat.
Putin kan också glädja sig åt splittringen mellan USA och dess allierade. Trump har klargjort att Nato-länderna inte säkert kan lita på USA:s militära stöd, om de inte själva kraftigt ökar sina försvarsutgifter.
En annan tvist uppstod då Trump beslöt att USA ska lämna Parisavtalet om klimatet.
Sedan kom alla handelskonflikter, inte bara med konkurrenter som Kina, utan också med vänner och allierade.
Men Trumps kontroversiella politik har inte bara isolerat USA från gamla vänner, och underblåst gamla fiendskaper, och därmed ökat Putins spelutrymme.
Den har också ökat polariseringen inom USA, vilket även det undergräver landets styrka. Så Putin tycker nog att varenda dollar spenderad på att främja valet av Trump var väl använd.