En del blev glada och en del ledsna när Statistiska Centralbyråns, SCB, stora partisympatiundersökning kom på onsdagen.
Jämfört med andra undersökningar den senaste tiden ligger S kvar över 30 procent, även om man redovisar en tillbakagång med 0,7 jämfört med valet. Gladare blev nog M som får en statistiskt säker ökning med 1,9 procent till 25,2.
Också det andra regeringspartiet, MP, backar. Med 0,5, så stödet för regeringspartierna är lägre än vid valet, nu strax under 37 procent jämfört med allianspartiernas dryga 40. Allianspartierna är således större än regeringspartierna tillsammans.
Vad som framför allt skiljer SCB:s partisympatiundersökning, som presenteras två gånger om året, från alla andra väljarbarometrar är underlaget. 9 000 personer har under maj telefonintervjuats. Andra brukar nöja sig med drygt 1 000.
Annie Lööf och hennes centerparti fortsätter klättringen uppåt även om det bara är med 0,3 procent jämfört med valet. 6,4 är den nya siffran. Högre bland kvinnor, 6,8, jämfört med männens 6,0.
Och även om FP och KD backar jämfört med valet, 0,5 respektive 0,8, till 4,9 respektive 3,8, blir summan att allianspartierna tillsammans får 40,3, en ökning med en knapp procent.
Också Sverigedemokraterna ökar. Till 14,5 procent. Och även V ökar med nära en procent till 6,5. Gruppen ”övriga”, där Feministiskt Initiativ är störst, är halverad till 2,1 procent.
Att regeringspartierna backar är inte så konstigt. De har inte direkt rosat marknaden. Och när riksdagens konstitutionsutskott kom med sitt betänkande häromdagen blev det flera ordentliga prickningar för oskickligt regerande. Dessutom av ett i stort sett enigt utskott.
Centerpartiet, som var mer eller mindre uträknat före valet, ökar således, vilket gläder partisekreteraren Michael Arthursson. ”Det är den fjärde uppgången i rad för oss i SCB och den bästa siffran på åtta år. Vi har märkt en väldigt positiv respons när vi har diskuterat inte minst hur jobben skapas. När vi lyfter fram att fyra av fem jobb skapas i småföretag och att det är det man måste satsa på. Det har varit en bra diskussion”, säger han till Aftonbladet.
Att Folkpartiet gör sin sämsta siffra sedan 2001 lär öka på trycket på partiledaren Jan Björklund. Redan tidigare i vår har ju rests krav på att han borde göra som de andra manliga partiledarna på allianssidan. Det vill säga avgå. I höst har partiet landsmöte, men frågan är om partiet skulle kunna enas om en ny partiledare. Det kan möjligen rädda Björklund.
KD fortsätter att hålla sig runt nedflyttningsstrecket. I och för sig brukar man kunna kravla sig över det genom stödröster i valet. Så var det nog senast också. Men med en ny partiledare borde man ha fått lite extra uppmärksamhet och nytändning. Men så verkar det inte ha blivit.
Onsdagens SCB-siffror kommer nu att analyseras av partierna. Oavsett vad man kommer fram till lär det nog bli en hel del funderade på hur man ska nystarta. Att bara sitta still är ingen lösning.