Risk för parallella samhällen

Foto: Lars Pehrson / Svd / TT

LEDARE GOTLÄNNINGEN2016-08-08 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Organiserat svartjobb visar risken med att inte ha en öppen arbetsmarknad, och därmed lämna väg för kriminella att skapa ett parallellsamhälle.

Sveriges radio kanal P4 avslöjade nyligen i ett reportage hur många papperslösa och asylsökande utnyttjas i svartarbete, denna gång i Sörmland men problemet finns i hela landet. Människor som kommit till Sverige, inte fått uppehållstillstånd eller fortfarande väntar i ovisshet, tar jobb svart inom städ- och restaurangbranschen för att kunna försörja sig.

Inte sällan väntar familjemedlemmar kvar i deras hemländer desperat på leveranser av pengar.

Ibland handlar det om människor som fått avslag på att få stanna i Sverige men hellre går under jorden än att återvänder till länder de flytt ifrån, organiserat svartarbete blir då det enda sättet man har att försörja sig.

Alla människor agerar utifrån den situation de ställs inför och de val som de har tillgängliga. Det är väldigt enkelt för de som sitter tryggt med sitt svenska medborgarskap att tycka det är moraliskt förkastligt att människor går under jorden och lever som papperslösa.

Mannen som är genuint övertygad om att islamister kommer döda honom så fort han återvänder till hemstaden och kvinnan som redan blivit bortgift med en äldre alkoholiserad man och vet att dennes släktingar letar efter henne.

För dem är det fullt rimligt att välja att leva som papperslösa och jobba svart till skamligt låga löner, allt är bättre än att återvända.

Det är vad fattigdom och desperation gör med människors prioriteringar, det får ett dåligt val att framstå som det enda rimliga.

Frågan om hur politiken ska förhålla sig till detta blir därför inte helt enkel. Det enda som är rimligt ur samhällets vinkel är att agera utifrån de lagar som finns.

Att svartjobb och organiserad brottslighet knutet till detta måste stoppas och människor som inte ha uppehållstillstånd i Sverige måste utvisas.

Samtidigt är det moraliskt beklagligt att denna sektor uppstår från första början och att vi tvingas vara hårda på dessa punkter. Bättre vore om vi kunde redan från början förhindra att fler fall uppstod.

För att göra detta finns två viktiga frågor som behöver ses över. Arbetsmarknaden och mottagningssystemet.

Att det finns en omfattande svart arbetsmarknad visar på behovet av ingångsjobb, vilket är enklare att få med lägre löner. En lägre vit lön är fortfarande bättre än en svart lön som kontrolleras av kriminella.

Nyanlända måste få en chans att få ett första jobb snabbare. Mottagningssystemet behöver också fungera mer effektivt, så att den som inte får uppehållstillstånd får veta detta snabbt och slipper vänta kvar i ett papperslöst limbo.

Utmaningarna med framväxten av ett parallellt samhälle är högst verkliga, och de måste undvikas till varje pris.

Både för samhällsordningen och för att lindra enskildas lidanden.