”Så sparar du 100 procent!”

Foto: Tommy Söderlund

LEDARE GOTLÄNNINGEN2018-12-03 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Som en föraning om julhelgens köphysteri har vi genomlevt den från USA importerade ”Black Friday”. Med verkliga eller inbillade låga priser har handeln försökt locka oss att köpa, köpa, köpa. Det kan vara lätt att dras med och det var många som försökt göra kap i affärerna.

I USA är detta starten på julhandeln. Snart är julen här och det kommer att handlas prylar i ännu större mängder. Inte minst för barnfamiljer kan det bli många paket.

Den som har barn inser efter några år att många av de leksaker som köps för att läggas i tomtens säck snabbt hamnar i ett skåp och står där olekta efter en rätt kort tid av entusiasm. Och ärligt talat gäller detta nog också en hel del av de ”leksaker” som vuxna skaffar sig.

Det är också lätt att dras med i julklappsjakten – det är roligt att ge presenter till dem man tycker om. För en del är det också ett nöje att shoppa, en del gillar att göra det i affärer, andra genom att surfa runt på nätet.

Man kan lägga flera perspektiv på detta. Det ena är för den personliga ekonomin. För många innebär den ständiga köphetsen att man köper mer än vad man borde göra och för mer än vad man egentligen har råd med. Att inte köpa mer än vad man har råd med är i första hand ett personligt ansvar, men ett samhälle där många förköper sig blir också ett sämre fungerande samhälle för alla.

Därför kan det finnas skäl att hjälpa människor att göra väl genomtänkta val.

Det andra perspektivet är hur vi använder jordens resurser. Denna enorma köprusch innebär att det i många fall går åt stora mängder råvaror för produktionen av varorna och sedan tillkommer belastningen av transporten.

När man ser på det i ett resursperspektiv kan det vara klokt att fundera på vad man köper, snarare än för hur mycket. Det kan handla om att vara noga med att välja produkter som är producerade på ett så bra sätt som möjligt och som gärna också går att återanvända.

Man kan också försöka hitta annat än prylar att köpa och ge bort. Ett besök på en teaterföreställning eller konsert ger inte upphov till några sopberg. Inte heller e-böcker eller andra tjänster som distribueras via nätet. En omställning till en mer resurssnål konsumtion är viktigt för att bygga ett hållbart samhälle.

Det kan vara värt att reflektera över detta fram till jul. Och efter jul är det dags för mellandagsrean med ännu mer erbjudanden om diverse grejer att handla och reklam om hur mycket man kan ”spara”.

Om man då låter bli att besöka olika köpcentra och e-handelssajter och istället tar en vinterpromenad gör man nog det bästa klippet. Den som inte handlar sparar faktiskt hela 100 procent! Det är ändå det mest lönsamma, både för den privata ekonomin och för den globala resurshushållningen.