Så kallade alkoisglassen har blivit en sommarsnackis. Att nykterhetsrörelsen nu vill skapa spinn för att stoppa den är inte oväntat men likväl en överdrivet dramatisk reaktion.
Redan förra året lanserade företaget N´Ice Cocktail en hybrid mellan isglass och lättare drink, en till smaken söt historia spetsad till en femprocentig alkoholhalt.
Det speciella faktum, som med tiden alltså vållat debatt, är att glassen kommit att få säljas via matleveranstjänster på nätet och även i viss utsträckning i dagligvaruhandeln.
I och med att det rör sig om en glassprodukt omfattas inte produkten av alkohollagen vilket alltså har möjliggjort försäljning utanför Systembolagets annars gällande monopol.
Nykterhetsrörelsen i form av IOGT-NTO varnade tidigt för vad de såg som allvarliga risker och de har i sommar sjösatt ett uppror för att glassen ska ”stoppas”.
Vid sidan om denna kamp har de även parallellt gjort uppmuntrande hejarop till butiker som på eget initiativ valt att slutat sälja den.
Kritiken går ut främst på lättillgängligheten men även på att glass ska vara associerat med sommar och barn, och att en alkoholversion då skulle sända fel signaler.
Alkohol bör absolut hanteras varsamt, en förutsättning är att åldern alltid måste kunna säkerställas och det bör vara tydligt när en produkt är alkoholhaltig och på vilken nivå.
Med det sagt är farhågorna för vilka skador en alkoholisglass egentligen kan åstadkomma kraftigt överdrivna. Att procenthalten alkohol i glassen ligger på fem procent kan låta relativt mycket. Samtidigt innebär glassens storlek att det krävs konsumtion av tre glassar i följd för att få i sig samma mängd alkoholdryck som en enda öl ger.
Med andra ord kan en glass jämföras med en lättöl i styrka, något som idag säljs någorlunda fritt och ohotat.
Priset glassen säljs för gör det också svårt att tänka sig att en massiv storkonsumtion jämfört med övrig rusdryck skulle stå inför dörren.
Glassarna säljs i paket om åtta till en kostnad av 200 kronor förpackningen. På Systembolaget går det att för samma kostnad köpa en normal box vin och då är innehållet betydligt större och alkoholhalten desto högre.
I dagarna har omkring 3 600 personer undertecknat IOGT-NTO:s namninsamling om att glassen inte borde få säljas. Många? Definitivt inte i närheten av ett folkligt uppror åtminstone.
Organisationen som sådan har ett medlemsantal på närmare 30 000 registrerade, vilket innebär att enbart drygt var tionde av medlemmarna ens själva skrivit på för att ta ställning mot isglassen.
Nyligen aviserades också en regeringsutredning. Fallet har bidragit till att Socialdepartementet mot hösten ska börja se över alkohollagen, vad ska egentligen räknas som alkoholhaltiga preparat och inte?
Det kan nu tyckas angeläget att se över frågan, men redan sedan tidigare säljs produkter som visserligen innehåller alkohol men som inte ses som rusdryck. Matlagningsvin är en sådan produkt.
Alkoholens risker och semesterlockelse måste, inte minst nu under sommaren, tas på allvar och kunna diskuteras.
Men det finns betydligt viktigare frågor att tillsätta utredningar om än vad för utmaningar en drinkglass skapar för Systembolaget.