Gång på gång rekord i antalet arrangemang. En oerhört omfattande mediebevakning. Almedalsveckan är i allra högsta grad levande. Samtidigt är det ett krasst faktum att det inte rör sig om en jämn vecka i faktisk mening. Just nu återstår visserligen på papperet ännu hela tre dagar.
Till helgen börjar, i år liksom tidigare, dock såväl programpunkter som besökare minska betydligt. Successivt började flertalet packa väskan från onsdagen och det har dag för dag märkts hur det blir påtagligt lugnare på gatorna. En konstruktiv ingång för att tackla denna utmaning är att börja titta på hur de senare veckodagarna ytterligare kan göras än mer relevanta.
Många besökare verkar så strikta i definitionen av arbetsvecka att det ses som mer eller mindre självklart att börja lämna bara utifrån det faktum helgen börjar nalkas. Riktigt så enkelt är det självklart inte och det vore fel att alltför hårt klandra. För vad är egentligen hönan och ägget här? När programpunkter börjar ebba ut är det inte konstigt att man som gäst ställer sig frågan hur länge det är relevant att vara kvar. En återkommande diskussion brukar gälla längden på veckan och flera sig frågar om den möjligen är för lång.
Ur inte minst ett demokratiskt perspektiv har evenemanget dock ett alltför stort värde för att börja förkortas.
Med tanke på hur viktig Almedalen är, för Gotland och för Sverige, är det en god idé att försöka stärka veckans avslutande helg. Det intressanta initiativet Almedalen Weekend som i dag äger rum på Wisby Strand kan mycket väl visa sig bli ett spännande sätt att just uppvärdera och därmed i någon mån i praktiken förlänga veckan. Mer konkret rör sig evenemanget om en dag med fokus på frågor om småföretagande och arbetsmarknadsfrågor. En ekonomisk-politisk debatt kommer att hållas och som avrundning ska en tillbakablick på veckan genomföras.
En av initiativtagarna är entreprenören Ida Karlbom, som i en intervju med Makthavare.se den 25 juni menade att de mångas Almedalenfrånvaro mot helgen rentav skapar barriärer för de som ännu inte etablerat sig.
- 75 procent av allt innehåll arrangeras måndag-onsdag och sen åker merparten hem. Det har skapat stora hinder för nya människor, organisationer och företag att delta. Det vill vi ändra på. Det finns boenden, plats på restauranger och resor till bra pris i slutet av veckan.
Årligen uppstår debatt kring själva Almedalsveckan som sådan och denna gång får diskussionen nog sägas ha varit särskilt närvarande. Med all rätt. Region Gotlands minst sagt märkliga hantering av uttalade nazister lär förmodligen få en ofrånkomlig och nödvändig efterhandsutvärdering som eftermäle. Vid sidan om den frågan har stort fokus riktats mot statsministerns närmast uttalade nobbpopulism.
I allt detta, som i sig är viktigt att diskutera och kritisera, är det viktigt att fortsätta titta på formen som sådan för veckan. Där kan initiativ som Almedalen Weekend spela en viktig roll och förhoppningsvis sätta en boll i rullning.
Almedalen som fenomen blir vad man gör det till.