Ett nytt EU-förslag om kvoterat innehåll på on demand tjänster är ett gott exempel på sådant EU inte ska syssla med. Tramsförslag som detta undergräver trovärdigheten.
I morgon har Storbritannien folkomröstning om att lämna eller stanna kvar i EU. Det i en tid när allt fler stater ifrågasätter funktionen med den typen av samarbete som EU är, när röster mot frihandel och rörlighet blir allt högre.
Efter ett år då EU visat sig ha stora problem med att hantera det omfattande flyktingmottagandet och samarbetet är hotat. I denna tid är en av de viktigaste frågorna hur väl EU faktiskt sköter sina kärnuppdrag.
Tiden man lägger på oviktiga frågor jämfört med hur mycket man faktiskt anstränger sig för att exempelvis den inre marknaden ska fungera.
Det kan tyckas lite oviktigt att raljera över EU:s allra dummaste förslag men det är relevant just av den anledningen. För att EU kan innebära många goda och konstruktiva ting, som fri handel, öppenhet och samarbete. När tramsiga förslag från protektionister, paragrafryttare och byråkrater presenteras är de ren gödning för de krafter som vill upplösa europeisk samverkan. De gör vanliga människor irriterade och undergräver förtroendet för EU som institution.
Dessvärre är det precis ett sådant dåligt förslag som nu kommit från kommissionen, angående kvoterad kultur. Det handlar om ”on demand” tjänster, det vill säga sidor som Netflix där man tecknar en prenumeration och sedan kan välja filmer, serier och dokumentärer ifrån ett bibliotek, att se när och hur man vill.
Det är per definition en tjänst där man själv bestämmer innehållet, och väljer bort det som inte intresserar en.
Här vill EU nu med tvång kvotera in ett visst innehåll, ”europeisk produktion”, filmer och serier producerade i Europa. Netflix skulle med denna lag vara tvungen att erbjuda ett visst utbud där filmer och serier från Europa skulle utgör en viss del.
Oavsett om marknaden, alltså de betalande användarna, visar något intresse för att se dessa eller inte. Blir franska tonåringars liv rikare för att EU tvingar Netflix att ha ett utbud av svenska Beckfilmer? Nja, svarar de flesta skattebetalande medborgare, absolut, tycks EU anse.
EU ska inte ha rätt att diktera vad privata företag väljer att visa för material på sina tjänster. EU ska inte bestämma över vad privatpersoner ska titta på för film. Framförallt ligger det oerhört långt från EU:s kärnuppdrag att hålla på och kvotera tv-program hos privata leverantörer.
Sveriges regering säger sig vara ”öppen” för EU-kommissionens förslag. Det borde den verkligen inte vara. Förslaget är trams och öser bara vatten över kvarnhjulen för dem som helt vill upplösa samarbetet.