Snart har vi lämnat den största delen av årets turistsäsong bakom oss. Sannolikt en rekordsommar när det gäller antalet personer som passar på att besöka vår vackra ö.
Anledningarna är många, alltifrån att besöka Gotland med den säregna naturen till att få uppleva en förfluten tid – medeltiden. Kanske är det för att under några dagar få uppleva en annan värld under några dagar i form av deckarfestivalen Crimetime Gotland. Det kan också vara att man vill undvika värmen i sydliga länder eller ett ökande terroristhot.
Besöksnäringen utgör för Gotland, som för landet i helhet, en allt större och viktigare inkomstkälla. Säsongen blir allt längre, den är i dag inte koncentrerad till några sommarmånader som på den tiden vi hade den så kallade industrisemestern i Sverige.
Ökningen och utspridningen under året kommer troligtvis att fortsätta genom att kryssningskajen i Visby blir klar 2018.
Hur kommer då besökarna eller gästerna att tas emot när de fulla av förväntningar kommer hit för att ”få så mycket som möjligt under kortaste möjliga tid”? Kommer de att mötas med förståelse från enskilda gotlänningar och myndigheter när de ställer det som kan upplevas som krav?
Hur förberedda kommer vi gotlänningar att vara inför framtiden? Det finns många frågetecken att räta ut…
En förbättring som har skett under senare år är tillgängligheten i kyrkoruinerna i Visby. Om vi går tillbaka tio år var de slutna, stängda med gallergrindar och inte tillgängliga utom vid några exklusiva tillfällen under året. I dag är de öppna på ett helt annat sätt, man får till och med arrangera ståtliga bröllopsmiddagar i S:t Nicolai ruin. Jag minns en tid när man genom myndighetsdirektiv hindrade besökare att ta med sig en flaska vatten in till Kammarmusikfestivalens konserter i ruinen. Förhoppningsvis tillhör detta en förgången tid.
Affärsmännen har ökat öppettiderna över året vilket är bra, restauranger av hög kvalitet finns i dag inte bara i Visby utan även runtom på ön vilket är uppskattat av såväl bofasta som besökare. Frånsett ett och annat ärende, till exempel parkeringsfrågan i Visby, verkar dialogen mellan Region Gotlands tjänstemän och näringsidkare vara ”förstående”. Mycket kan emellertid förbättras. Låt mig ta ett exempel.
Om ett par år kommer som nämnts kryssningskajen att vara klar att ta emot fartyg som rymmer många personer. Passagerarna, eller målgruppen, är van att ställa krav och kommer dessutom att samtidigt tillbringa säg en dag i Visby. Hur kommer tillgången på tillräckligt många och välskötta toaletter att vara?
Kommer man att överlämna problemen från regionens sida till guiderna som har ett pressat tidsschema att följa eller löser man problemen genom att exempelvis hänvisa till domkyrkans toaletter? Det är nu hög tid att agera i frågan och inte bara parera när den dagen kommer!
Avslutningsvis vill jag framföra ett tack till Region Gotland för de nya soptunnorna i Visby, de som är märkta med ”Rent av smart”. Snygga, rymliga och säkra. Fler sådana, de är en prydnad för världsarvsstaden Visby!