Både äldreboenden och Nato

LIBERAL KOMMENTAR GOTLÄNNINGEN2016-04-12 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

När Kristdemokraterna för ett halvår sedan höll riksting i Västerås var allt ljus i några dagar på partiet. Decemberöverenskommelsen röstades ner och ett kort tag levde KD:s dröm om att bli det verkliga oppositionspartiet.

När KD i helgen återvände till Västerås för att hålla kommundagar var emellertid allt sig likt, med opinionssiffror stabilt under riksdagsspärren.

Efter ett år av migrationsutspel och krav på Natomedlemskap lät KD-ledaren Ebba Busch Thor i sitt tal snarare som kristdemokrater brukade låta förr i tiden. Det handlade om värdighet i äldreomsorgen och mer personal i sjukvården.

Samtidigt talade andra ledande kristdemokrater om att återupprätta förtroendet för partiet i välfärdsfrågorna.

När Busch Thor valdes hade hon en tydlig idé om att KD skulle inta den konservativa nischen, och vinna väljare som saknade de gamla Moderaterna, men också erbjuda ett anständigt alternativ för de konservativa väljare som gått till Sverigedemokraterna.

För att tala kristdemokratiska handlade det inte om att vara som den tyska förbundskanslern Angela Merkels CDU, utan snarare som dess bayerska systerparti CSU, som ofta beskrivs som ett parti med syfte att vara tillräckligt populistiskt för att förhindra framväxten av högerextrema partier.

”Till höger om mig finns bara väggen”, som den legendariske CSU-ledaren Franz Josef Strauss sammanfattade det.

Men konkurrensen till höger har visat sig bara betydligt hårdare än vad Busch Thor tänkt sig. M har stramat åt migrationspolitiken och var snabba att dödförklara DÖ. Samtidigt har SD sannolikt kunnat ökat sin andel lojala väljare.

Dessutom finns det gott om kristdemokrater som inte alls uppskattar den profil Busch Thor försökt ge partiet. För många gräsrötter ligger det betydligt närmare till hands att tala om solidaritet med flyktingar än att problematisera antalet asylsökande.

Det märktes inte minst under lördagens diskussion om kristdemokratisk ideologi då den inbjudna talaren från CDU fick långa applåder när han citerade Merkel om den tyska asylpolitiken som ett ”humanitärt imperativ”.

Att tala om äldreomsorg och sjukvård är ett sätt för Busch Thor att försäkra kritikerna om att hon inte övergivit partiets rötter. För samtidigt fortsätter hon att önska sig en gemensam alliansbudget, för att på så sätt avsätta regeringen, redan innan valet 2018.

På samma sätt rymmer den strategi KD nu talar om, och som kretsar kring att formulera tydliga sakpolitiska förslag, både gamla och nya profilfrågor, vilket illustrerades av utspelen under kommundagarna om inrättande av vårdserviceteam och ett förslag om att Forum för levande historia ska få i uppdrag att informera om jihadism.

Kristdemokraterna har under lång tid kämpat med frågan om vilken roll ett parti som talar om kristna värderingar ska spela i världens mest sekulära land. Att försöka ta den konservativa nischen är fortfarande det rimligaste svaret.