Det är berättelsen som gör upplevelsen

LIBERAL KOMMENTAR GOTLÄNNINGEN2015-08-19 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Sommaren har dominerats av drycker och vätskor. Jag tänker närmast på vatten, både grund- och badvatten samt öl och mjölk. Om vi börjar med badvatten så kom algblomningen för fjorton dagar sen.

Kraftig algblomning var väntad då näringshalterna i vattnet är högre i år. Motsägelsefullt för att det har kommit in mer syrerikt vatten under vintern men som rört om i bottnarna. Jag önskar att pågående projektet att ta hand om släken på våra ständer kan utvecklas. Tänk att kunna ta hand om obehagliga alger samtidigt som skördat material tar bort överskottsnäring och kan användas till biogasrötning. Nästan ett kinderägg!

Det finns försök i Skåne som visar på positiva resultat. Varför är inte Gotland på hugget?

Just nu är det bevattningsförbud med kommunalt vatten över hela ön. I år extra besvärlig då samtidigt som torkan slår till så är det läcka på ledningen från Tingstäde träsk. Det visar på hur bräcklig dricksvattenförsörjningen är på Gotland.

Återigen motsägelsefullt, för sett över hela året så räcker grundvattnet och hela Östersjön finns dessutom tillgänglig. Vi måste hitta fler metoder för att få fram dricksvatten och hushålla på regnvattnet som faller över ön.

Snart ska regionstyrelsen ta beslut om bryggeriet i hamnen. Ett projekt som är värt en bättre hantering än vad det fått hittills. Många av frågeställningarna om samhällsnytta, inriktning på hamnområdet och saneringsbehov samt kostnader borde politiska majoriteten ha klarat ut långt tidigare.

Personligen tror jag att bryggerierna på Gotland kan utvecklas som besöksmål. Jag tycker det är härlig utveckling med många goda och varierande alkoholfria ölsorter. Att träffa bryggmästaren och få berättelsen och tanken bakom drycken berikar smakupplevelsen.

Att berättelsen har betydelse för smaken bekräftades vid Stelor i Västergarn för några helger sedan. Genom berättelser gav årets sommelier liv åt mat, viner och alkoholfria alternativ. När man förstår tanken bakom varje smak och den tid och arbete som lagts ned från odlare till kock så blir upplevelsen så mycket större. Dessutom att vid en gourmémiddag bjuda på vanlig mjölk som alkoholfritt alternativ ger perspektiv på vilken fantastisk dryck mjölk är. Tack för den påminnelsen! Något för krisdrabbade mjölkbönder och mejerier att komma ihåg och jobba vidare med.

Intresset för att köpa svenska matprodukter har aldrig varit så stort som nu. Vi i Centerpartiet vill införa ursprungsmärkning av alla mejeriprodukter för att förenkla för konsumenten. Svensk mjölkproduktion har mycket stor betydelse för det landskap som vi njutit av under några sommarmånader.

Varje mjölkbonde skapar jobb för 4-5 personer till och i allmänhet på landsbygden. Vi i Centerpartiet jobbar även för att tillfälligt höja ”bottenpriset” på mjölk inom EU och tidigarelägga utbetalningar av stöden. Dessutom gör vi allt för att stoppa destruktiva kostnadshöjningar. Att höja arbetsgivaravgifterna för unga och planera för skatter på både handelsgödsel och körda kilometer förvärrar krisen och slår hårt mot bönderna.

Ha det gott.