Varför är vinster i välfärden ett större problem än förlusterna? Den frågan förblir obesvarad av regeringen.
Börsintroduktioner av framgångsrika vård- och skolkoncerner är Sveriges största problem.
Så var intrycket av statsminister Stefan Löfvens (S) medverkan i SVT:s partiledardebatt. Löfven lade ut orden om regeringens ”jobbpolitik” och konstaterade att tillväxten är stark. Först när vinster i välfärden kom på tal blev han svart i ögonen: ”Barn är till salu på börsen.”
Löfvens ursinniga anklagelse mot friskolor förtjänar en påminnelse. Det är inte vinsterna som hotar kvaliteten i välfärden, utan förlusterna.
Häromåret konstaterade Konkurrensverket att 48 procent av de offentliga vårdcentralerna gick med ekonomiskt underskott. Nu har tankesmedjan ECEPR gjort en undersökning av de stora landstingsdrivna sjukhusen och fått ett ännu värre resultat.
Kostnadssjukan borde få varenda landstingspolitiker att dra in kaffet och kanelsnäckan på nästa fullmäktige. Av 19 granskande sjukhus – med en budget på totalt 60 miljarder, en fjärdedel av summan som landstingen spenderar på hälso- och sjukvård – går alla utom fyra med förlust.
Dessutom utvecklas kostnaderna åt fel håll, mellan 2012 och 2014 ökade underskotten från en halv miljard till 1,7 miljarder. Den sammanlagda förlusten? 3,2 miljarder.
”Förluster i offentligt driven välfärd kan inte avfärdas med att anslaget behöver vara större, utan förklaras av en bristande förmåga att hålla kostnaderna i schack”, konstaterar rapportförfattaren Nima Sanandaji (Dagens Samhälle 26/5).
Politiska lekmän med obefintlig kunskap om modern sjukvård. Desperata försök att dölja ekonomiska förluster med kreativ bokföring. Ständiga vänsterkrav på ytterligare skattehöjningar. Vårdköer och kaos på förlossningsavdelningarna.
Landstingen befann sig i finansiella trångmål redan innan höstens flyktingkris.
Det påstås ibland att strutsen stoppar huvudet i sanden för att gömma sig. Vad den egentligen gör är att lägga sig platt på marken när fara uppstår. Precis så förhåller sig regeringen Löfven till välfärdens förluster.