EU:s förslag till förändringar i vapendirektivet påminner om fyllot som kommer hem från krogen och upptäcker att nyckelknippan är borta. Den naturliga reaktionen blir att leta efter nycklarna i lampans sken på trappan, även om sannolikheten att de har tappats i mörkret är mycket större.
Liknelsen gjordes av Riksidrottsförbundets ordförande, den tidigare polischefen, Björn Eriksson under fredagens panelsamtal i Europahuset i Stockholm. De grundläggande hot som EU:s vapendirektiv ska bekämpa är terrorism, organiserad brottslighet och illegal vapenförsäljning.
Några av förslagen, som tagits fram av kommissionen efter terrordådet mot Charlie Hebdo i Paris för drygt ett år sedan, drabbar i stället jägare och sportskyttar.
Alla vapen är farliga i fel händer. Därför finns en omfattande kontroll av legala vapen och vapenägare. Svenska läkare har anmälningsplikt när en person av medicinska skäl inte bedöms vara lämplig som vapenägare, regelverket för hur vapen ska förvaras är strikt och man behöver ha varit aktiv medlem under sex månader i en godkänd skytteklubb för att få ansöka om licens. Antalet legala vapen som används i kriminella sammanhang ytterst få.
Sverige har 600 000 jägare och 200 000 sportskyttar. Vapenkontrollen måste balansera allmänhetens säkerhet mot individens frihet att utöva fritidsintressen under den typ av kontrollerade former som redan i dag gäller. Förslaget om en mer likvärdig märkning av vapen inom EU är bra, likaså kraven på ett förbättrat informationsutbyte. Det duger inte att polisen bekämpar illegal vapenimport från Balkan och Mellanöstern med hjälp av fax mellan EU:s medlemsländer.
Däremot är det tveksamt hur vapentillgången bland jihadister och gängkriminella minskar av att vanliga jägare tvingas förnya sina vapenlicenser vart femte år. På vilket sätt motverkar det terrorism att halvautomatiska vapen förbjuds på älgjakten och möjligheten för en skidskytt att köpa sin nya bössa på internet tas bort? Eller som Moderaternas EU-parlamentariker Anna-Maria Corazza Bildt utrycker det: ”Jag tror inte att IS köper sina vapen på nätet”.