Vad är alternativet till sänkta ingångslöner? Regeringen förblir svarslös, men forskningen är desto tydligare.
Nationalekonomen och migrationsforskaren Joakim Ruist vid Göteborgs universitet konstaterar att Sverige står inför ett vägskäl. Antingen blir fler nyanlända anställningsbara med hjälp av sänkta ingångslöner, eller så behåller vi vår låga lönespridning till priset av en hög arbetslöshet bland utrikes födda.
Svårare än så är det inte. IMF, OECD och Finanspoliska rådet säger samma sak. Trots det vidhåller regeringen och LO-ekonomerna, en historiskt tung gren av arbetarrörelsen, att ökade inkomstklyftor ställer löntagare mot varandra. För att ge någon effekt skulle ingångslönerna behöva sänkas så mycket att inkomstnivån inte blir ”socialt accepterad”, enligt LO-ekonomen Ola Pettersson.
Ruist har ett bredare perspektiv på utanförskapet än LO:s lobbyister: ”Den stora klyftan i det svenska samhället finns mellan dem som har en lön och dem som inte har det.”
Den senaste tidens invandring består inte enbart av högutbildade. Bristen på utbildning hos många invandrargrupper behöver få genomslag också i lönestrukturen. Om det är något som inte bör vara socialt accepterat är det framväxten av en etnifierad underklass helt vid sidan av den vanliga arbetsmarknaden.
Sysselsättningsgraden bland utrikes födda har sjunkit ända sedan 1980-talet. Samtidigt är arbetsmarknadsminister Ylva Johanssons mål är att den som får uppehållstillstånd ska ha ett jobb inom två år.
Hälften av de nyanlända saknar gymnasieutbildning. Ingångslönen för en handelsanställd är 19 739 kronor i månaden plus ob-tillägg. Hur ska den ekvationen gå ihop utan ökad lönespridning? Vilken butiksägare vågar ta chansen att anställa en ensamkommande tonåring utan betyg? Den som mot all förmodan ser Johansson kan väl fråga henne.
Socialdemokraterna och LO vet precis vilka reformer man inte är beredda att göra, men har ingen plan för hur fler nyanlända ska komma i riktiga arbeten och få chansen att göra rätt för sig. Passiviteten bygger på cynism, knapphändigt maskerad till solidaritet.