Finns det västerländska värderingar värda att försvara? Absolut. De stavas demokrati, en fri offentlig debatt, rättsstat, mänskliga rättigheter, jämställdhet, maktdelning – det vi brukar kalla det öppna samhället.
Många tar dessa värden för givna. Vi slarvar med dem, och står inte alltid upp för dem när de utmanas.
Det är förvisso sunt och klädsamt med kritiskt tänkande och ödmjukhet, men det får inte gå så långt att vi kompromissar bort själva friheten.
Det finns en djup självkritik inom väst, nästan ett självförakt. Vi sägs vara för kapitalistiska och materialistiska, och att vi har en smutsig historia av kolonialism. Vi anklagas för att våra liv saknar högre mening och för ett lössläppt leverne.
Det gör att vi inte riktigt har den styrka som nu krävs för att stå emot de hot som kommer utifrån. Det öppna samhällets fiender använder både terror och propaganda för att paralysera oss. IS skjuter vilt omkring sig.
Auktoritära ledare runtom i världen tar alltmer plats. Notera bland annat premiärminister Viktor Orban i Ungern och regeringspartiet Lag och Rättvisa i Polen. Ryssland, under Putins ledning, flyttar fram sina positioner i Syrien, Ukraina och Baltikum.
Dessutom har Ryssland en hel armé av nätsoldater som sprider desinformation och indoktrinering i varje land i Europa. Ryssland vill söndra och härska, och målet är att undergräva såväl EU som Nato.
KDU:s ordförande, Sara Skyttedal, har nyligen besökt Moldavien och vittnar om hur det där pågår en påtaglig maktkamp mellan Ryssland och väst.
Hennes analys är att EU inte klarar av att kraftfullt stå upp för västerländska värderingar: ”Vi tycks ta för givet att både våra ekonomiska principer och våra värderingar ska vara attraktiva nog i sig själva” (Svenska Dagbladet 14/6).
Skyttedal har en viktig poäng. I ett läge där den liberala demokratin är trängd både i väst och från krafter utifrån behövs ett medvetet och starkt försvar för DNA:t i vårt samhälle.
Självfallet behöver vi garantera vår säkerhet genom ett militärt försvar, men vad som är än viktigare i en uppkopplad och decentraliserad värld är makten över dagordningen och makten över tanken i den offentliga diskussionen.
Det handlar om att medvetet slå vakt om de västerländska värderingar, och inte tulla på dem vare sig som princip eller i praktik. Män och kvinnor är lika mycket värda. Var och en har individuella fri- och rättigheter. Den okorrumperade rättsstaten är en grundsten. Äganderätten är central. Religionsfriheten gäller alla. Och så vidare.
Detta ska dock inte blandas ihop med unken nationalism. Moderatledarens tal på nationaldagen om ”svenska värderingar” är bekymmersamt.
Vi får inte tro att det som hon lyfte fram såsom strävsamhet, flit och frihet skulle vara just svenska värden. För att undvika exkludering behöver vi tvärtom lyfta fram de västerländska upplysningsidéernas universella överlägsenhet. För alla.