Vård- och omsorgsbolaget Attendo börsintroduceras. Den 30 november följer man efter konkurrenten Capio och gör entré på Stockholmsbörsen. Slutsatsen kan bara bli att välfärdsföretagens riskkapital inte lägre fruktar politiska beslut mot vinstuttag i välfärden, trots ihärdiga vänsterhot.
Det är inga duvungar som flyger in på börsen. Attendo är Nordens största omsorgsbolag med ungefär 18 000 anställda. Bolaget har kritiserats för att placera vinst i lågskatteländer och för att Attendos boende för ensamkommande flyktingbarn inte alltid håller måttet.
Journalisten Carolina Neurath på Svenska Dagbladet har avslöjat hur vårdjätten vid flera tillfällen prickats av tillsynsmyndigheten Inspektionen för Vård och Omsorg, IVO, för brister i säkerhet och kvalitet. Delar av bemanningen har ifrågasatts och ett för dåligt aktivitetsutbud har påtalats. Därtill har Räddningstjänsten anmärkt på brandsäkerheten (SvD 28/9).
Entreprenörer som driver omsorgsboenden för äldre och ensamkommande är skyldiga att erbjuda vettig sysselsättning och garantera säkerheten. Likaså bör ett bolag som Attendo kunna förklara varför priset per minderårig inte sänks, trots att flyktingkrisen leder till att fler ensamkommande delar rum.
Samtidigt måste vi klara av att se myntets båda sidor.
Ja, delar av den privata omsorgsbranschen uppfyller inte de krav som medborgarna har rätt att ställa. Även väletablerade Attendo har brustit när efterfrågan överträffat tillgången. Men utan privata omsorgsföretag hade flyktingkrisen varit ännu värre och kostat skattebetalarna ännu mer i mottagningsskedet. Sveriges generösa flyktingpolitik har i praktiken gjort staten och kommunerna beroende av de privata entreprenörerna.
Debatten om de utbetalda ersättningarna till privata flyktingboenden befinner sig ungefär där diskussionen om vinster i välfärden befann sig häromåret. När det akuta läget har stabiliserats, och boenden som inte håller måttet stängts ner, lär diskussionen nyanseras.
Det var inte länge sedan delar av Socialdemokraterna hytte med näven mot alla former av vinster i välfärden. Frågan splittrade S på den panikartade kongressen i Göteborg våren 2013, och så sent som i mars gjorde regeringen en eftergift till Vänsterpartiet när ”Utredningen om ett nytt regelverk för offentlig finansiering av privat utförda välfärdstjänster” tillsattes.
Utredningen, som efter att ha blivit förlängd ska vara färdig i november 2016, leds av Malmös tidigare kommunalråd Illmar Reepalu (S) och bygger på det felaktiga antagandet om ett samband mellan vinstuttag och kvalitetsbrister. Det uttalade syftet är att begränsa vinsterna, men med hänsyn till investerarnas vilja att satsa på privat vård och omsorg, och statens behov av fler sängplatser, bör vinstfrågan redan betraktas som överspelad.