Sveriges heroiska insats

LIBERAL KOMMENTAR GOTLÄNNINGEN2015-10-23 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vittnesmålen om den extraordinära situationen i flyktingmottagandet blir allt fler. Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, konstaterade nyligen att asyltrycket är en bidragande orsak till varför man spår kraftiga skattehöjningar fram till 2019.

Migrationsverkets nya prognos, som släpptes på torsdagen, bör ses som ytterligare ett rop på hjälp. Enligt Migrationsverket har vi en akut situation som saknar motstycke i svensk och europeisk historia. Hittills i år har 95 000 personer ansökt om en fristad i Sverige. Sommarens prognos – 66 000 till 80 000 personer under 2015 – blev inaktuell redan i augusti.

De senaste siffrorna för 2015 rör sig i intervallet 140 000 till 190 000 asylsökande, varav 29 000 till 40 000 är ensamkommande minderåriga. 2016 räknar Migrationsverket med att ha 235 000 inskrivna i mottagningssystemet, vilket kan jämföras med Malmö stads befolkning på 270 000 personer.

Prognoserna är osäkra och kan påverkas av politiska beslut, men runt en halv miljon asylsökande under mandatperioden är fullt rimligt. Slakten i Syrien, den utsatta situationen för irakier och afghaner i Turkiet, EU:s fiasko med fördelningen mellan enskilda medlemsländer, och Sveriges rykte som ett humant och anständigt land, är faktorer som alla pekar mot att de rekordhöga siffrorna inte är temporära.

Vilket samhälle är det då som välkomnar flyktingarna?

Det är ett polariserat land i parlamentarisk kris. Även om staten lyckas hantera det akuta behovet av bostäder, finns ingen politisk enighet om att förändra arbetsrätten i grunden, eller öka graden av egenfinansiering i välfärden.

Vad Sverige behöver är tydliga besked om riktningen från regering och riksdag till flyktingar, väljare, myndigheter och kommuner. Det går inte längre att gömma sig bakom EU:s förhandlingar med länder som tycker att Sverige har valt en vansinnig väg.

Integrationen kräver en sansad diskussion om kortsiktiga utgifter och långsiktiga intäkter. Sverige gör en heroisk insats, men just nu genomförs den utifrån premissen att det svenska välfärdssystemet har obegränsade resurser.