Vill S se EU-kommissionen avskaffa den svenska modellen?

LIBERAL KOMMENTAR GOTLÄNNINGEN2019-05-17 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Hur många svenskar bänkade sig framför direktsändningen av debatten mellan EU-kommissionskandidaterna på torsdagskvällen? Antagligen inte så många. EU-politiken brukar inte engagera väljarna lika mycket som den nationella. Ändå kommer Sveriges framtid till stor del avgöras av vem som blir vald till ordförande för EU-kommissionen. EU:s “regering” har stort inflytande över den europeiska politiken och därmed över Sverige.

Sedan 2014, då den nuvarande kommissionsordföranden Jean-Claude Juncker valdes, har partigrupperna i parlamentet ett system med toppkandidater. Det var dessa som drabbade samman på torsdagskvällen.

Men det är inte säkert att någon av dem blir vald. Trots att debatten, som sändes från kammaren i Bryssel, liknade en vanlig svensk riksdagsdebatt är det inte EU-parlamentarikerna allena som bestämmer vem som vinner. Parlamentet måste godkänna kandidaten, men det är ländernas stats- och regeringschefer i Europeiska rådet som nominerar honom eller henne.

Just därför måste valet av ordförande till kommissionen debatteras i den svenska EU-valrörelsen. Makten i EU ligger trots allt inte bara hos parlamentet, utan främst hos kommissionen, som kommer med lagförslag och representerar EU i internationella sammanhang.

Eftersom Socialdemokraterna leder regeringen har S ett särskilt ansvar att förmedla till väljarna vilken kandidat den svenska statsministern tänker stödja i Europeiska rådet. Vill den socialdemokratiskt ledda regeringen se holländaren Frans Timmermans, toppkandidat från den socialdemokratiska gruppen, som ordförande?

Vad tycker Socialdemokraterna om Timmermans förslag om en företagsskatt på EU-nivå? Och kanske främst – om hans idé att införa obligatoriska minimilöner i alla EU-länder, vilket skulle utmana den svenska arbetsmarknadsmodellen och de svenska facken?

Svenska väljare har två kanaler för att påverka EU. Det ena är valet till Europaparlamentet, som äger rum den 26 maj. Det andra är indirekt genom valet till den svenska riksdagen. Socialdemokraterna gick till val på att “den svenska modellen ska utvecklas, inte avvecklas”. Om S har tänkt att stötta den socialdemokratiska toppkandidaten som EU-ordförande bör partiet förklara för svenska väljare hur obligatoriska minimilöner rimmar med att utveckla den svenska modellen.

Heléne Fritzon, Socialdemokraternas förstanamn till EU-parlamentet, och statsminister Stefan Löfven är väljarna skyldiga att svara på den frågan.