15 000 svenska äldre riskerar att svälta ihjäl på grund av undernäring. Larmet kom från Yngve Gustafson, överläkare och professor i geriatrik vid Umeå universitet, i samband med SVT:s program "Sveriges bästa äldreboende – ett år senare" i slutet av augusti. Anledningen är främst kunskapsbrist och övermedicinering, men även att nattfastan (tiden mellan måltiden på kvällen och frukost på morgonen) blir för lång då de äldre bäddas ner för tidigt på grund av personalbrist.
I början av året presenterade SVT en illa underbyggd Sifo-undersökning där slutsatsen var att hälften av de tillfrågade ansåg att äldrevården i Sverige försämrats mellan 2010 och 2013. Undersökningen var dock en webbundersökning där det inte fastställdes hur många av dem som svarat faktiskt hade egna personliga erfarenheter av äldrevården som vårdtagare eller anhöriga. Resultatet av undersökningen gick rakt emot uppgifter från Socialstyrelsen, som i en undersökning bland 140 000 svenskar i äldreboenden visade att majoriteten var nöjda med den service de får.
Så hur mår Sveriges 2,5 miljoner äldre över 60 år, egentligen? Inte så pjåkigt, visar den internationella jämförelsen Global AgeWatch Index 2014.
Sverige tappar visserligen sin förstaplacering från föregående år till Norge, men det är en förändring på marginalerna. I vårt västra grannland har de äldre förvisso bättre ekonomi men i Sverige mår de bättre, inte minst är den psykiska hälsan i topp bland OECD-länderna. 96,7 procent av de äldre över 50 år upplever att deras liv har mening. Vidare anser 94 procent att de är nöjda med den frihet och valmöjligheter de har i sina liv. Det sociala kittet är också starkt: 89 procent känner att de har vänner eller familj att luta sig mot då de har problem. Dock är det över en fjärdedel som upplever obehag av att promenera ensam ute i sitt närområde när mörkret fallit. I Sverige kan man i genomsnitt räkna med att leva i 24 år efter att ha fyllt 60, varav 18,2 år med relativt god hälsa.
De äldre i Sverige blir ofta slagträ i välfärdsdebatten men är notoriskt underrepresenterade i den faktiska debatten. Att vara gammal i Sverige likställs alldeles för ofta, och alldeles för lätt, med att bli omyndigförklarad. Därmed blir det allt viktigare att föra debatten utifrån fakta. Jämförelser med andra länder ger endast en relativ bild, men är icke desto mindre en värdemätare som sätter saker i perspektiv.
Det ska vara förenat med värdighet och välmående att bli äldre i Sverige. Då handlar det också om att möta utmaningarna som en åldrande befolkning för med sig med respekt för hur de äldre faktiskt har det och inte med skräckbilder och domedagsscenarier. Men som med allt annat – det som är näst bäst i jämförelse med 95 andra länder kan alltid bli bättre.