När verkligheten övergår till det påhittade

Litteratur2021-05-22 06:37
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Finns det någon gräns mellan fiktion och verklighet?

Efter att ha läst Curtis Sittenfelds roman ”Rodham” kan man faktiskt undra.

Curtis Sittenfeld skriver om Hillary Rodham, mer känd som Hillary Clinton. 2016 förlorade hon i presidentvalet mot Donald Trump, trots att hon fick några miljoner flera röster. Hon föll på att hon inte hade elektorerna i rätt stater på sin sida i det märkliga amerikanska valsystemet.

Jag ramlade över boken, som gavs ut förra året, av en tillfällighet och fastnade direkt. Det som från början är precis som det var tar en helt annan vändning. 

Det är 1971. Den då 24-åriga Hillary träffar den ett år äldre Bill Clinton. De blir ett par. Hon flyttar med honom till Little Rock. Där ska han satsa på sin politiska karriär. Bill friar flera gånger, men Hillary vill vänta och tackar nej. Bills otrogna sida börjar visa sig och blir till slut ohållbar. Hillary får nog och lämnar Bill i Arkansas.

Där och då tar det mesta av verkligheten slut och det påhittade tar sin början. 

Under 40 år satsar båda på varsitt håll att nå USA:s högsta ämbete. De stöter på varandra genom åren. Men de känslor som de en gång hade för varandra finns inte längre kvar. Bill Clinton har på sitt håll varit gift ett par gånger. Hillary Rodham förblir ogift.

Boken handlar om Hillary Rodham och hennes tuffa kamp för att bli USA:s första kvinnliga president. Hon tvingas till en del tuffa kompromisser.

Jag vill inte berätta hur det slutar, om ni tänkt läsa boken. Jag lovar att det är underhållning, skratt, tårar. Många osanningar, men också en del sanningar. Vi får vara med om mycket spel bakom kulisserna.

För verklighetens Hillary Clinton är boken ganska snäll och lite smickrande. Det är den däremot inte mot Bill Clinton. Och inte heller mot Donald Trump som givetvis också dyker upp i berättelsen. Men kanske inte riktigt i den roll som ni kan tänka er.

Sedan är frågan om boken ens kunnat skrivas i Sverige. Nu har vi inget politikerpar på den här nivån. Men jag känner att boken innehåller påståenden som är på gränsen till direkt ärekränkande för flera av de namngivna personerna. Men jag antar att den dragits i varenda juridisk kvarn som finns innan förläggaren ens började överväga om den skulle ges ut eller inte.

Curtis Sittenfeld balanserar på en slak lina när hon skriver. Hon har säkert övervägt vartenda påstående, vartenda påhittat sexövertramp från Bill Clintons sida innan hon satt det på pränt. 

Vad paret Clinton tycker om ”Rodham” vet jag inte. Har googlat för att försöka hitta några kommentarer, men kammat noll. Det kan jag i och för sig förstå, Den här boken vill de nog helst tiga ihjäl. I varje fall Bill.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.