Bönder nyckelpersoner i omställningen

Livsmedelsindustrin2019-09-21 05:40
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det har kommit starka reaktioner sedan vi lanserade kampanjen ”Spola mjölken”. Det är bra, för frågan om hållbar livsmedelskonsumtion är viktig att diskutera.

Kampanjen är inte en attack mot svenska bönder, lika lite som ”Spola Kröken” var en attack mot svenska sprittillverkare. Den lyfter ett ohållbart konsumtionsbeteende. Svensk mjölk är bland den mest klimatvänliga i världen, men det räcker ändå inte. Omställningen från animalie- till växtbaserade livsmedel är lika nödvändig som akut, det visar forskningen.

Konsumentefterfrågan driver stenhårt mot växtbaserat. Tillsammans med Sveriges bönder, forskningen och politiken har vi tillsammans möjligheten att skapa framtidens hållbara lantbruk. Våra bönder är nyckelpersoner i omställningen och har all potential att bli världsledande på området. Men de behöver stöd från såväl politiken som livsmedelsindustrin. 

När det gäller Sveriges biologiska mångfald tycker vi, precis som de flesta, att den är otroligt viktig. Dock stämmer det inte att den är beroende av att vi har kvar vår mejeriindustri i dess nuvarande form. Bara en liten del av dagens svenska mjölkkor bidrar till öppna landskap. Det är fullt möjligt att både bevara biologisk mångfald och ställa om till mer växtbaserat.

Man hävdar också att vi skulle ha försökt dölja vår kinesiska delägare och att det är oetiskt att prata hållbarhet eftersom de investerar i kolkraftverk. Vi har aldrig försökt dölja att vi, precis som många svenska företag, har kinesiska investerare. Lika lite kan vi styra över deras övriga investeringar. Är det då dubbelmoral att ändå prata hållbarhet? Nej. Då hade det inte funnits många företag i världen som kunnat driva hållbarhetsfrågor, och hur mycket hade vårt samhälle förändrats då?

Vi står inför en akut kris och våra livsmedelsval har stor påverkan på klimatet. Vill vi ställa om globalt är det helt avgörande att skiftet från animalier till växtbaserat också sker på världens största marknader, där ingår Kina. Oatly kommer fortsätta driva förändring och utmana normer för att tackla det akuta läget. Det behövs för klimatets skull.

Brev ledarsidan