Gotland satsar på skolan

Lördagskrönika Gotlands Folkblad2014-12-06 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi hade nyss en valrörelse som betonade skolan i alla läger. Mycket positivt var på gång med den nya regeringen och dess budget som nu läggs i malpåse. På Gotland gäller dock fortfarande utveckling för våra skolor! När BUN 18 december tar budget för nästa år ser vi en hel del bra. Regionen har de senaste åren bidragit starkt till att ge lärare, förskolepersonal och skolledare höjd status genom högre lön. Satsningen på mer jämställda löner har gett denna personalkategori cirka 23 miljoner de senaste tre åren. Inför 2015 kommer ytterligare dryga sju miljoner!

Svensk skola är ojämlik, det vet vi. Häromdagen fick vi kritik för stora skillnader i måluppfyllelse. En av de viktigaste faktorerna för hur väl elever klarar skolan är föräldrarnas utbildningsbakgrund. För att utjämna skillnader delar vi ut pengar utifrån så kallad socioekonomisk viktning. För att ge lika förutsättningar behövs olika insats och olika insats kostar olika.

Vi fördelar således pengar med hänsyn tagen till andel pojkar, elever som kommit till Sverige de senaste fyra åren och föräldrars utbildningsnivå. Glädjande är att vi från och med 2015, fördelar enligt samma princip också på förskola och fritidshem. Det gynnar arbetet med tidiga insatser!

Anslaget till kompetensutveckling höjs med 750 000. En stor satsning ligger på att locka fler att läsa specialpedagogik. Mer av den kunskapen spritt över ön ger mycket för elever med särskilda behov. Samtidigt vet vi att väl anpassad undervisning ger ökad måluppfyllelse för fler. Vidare går vi in i ett utvecklingsarbete kallat PRIO. Fokus ligger på att stärka det kollegiala samarbetet och utveckla arbetssätt så att skolledningen styr resurser så de gör som mest nytta.

Vi fortsätter ha en spridd skolorganisation. Vilken tur! Skolan i Stånga är nästan full och vi får skapa nya avdelningar i till exempel Gothem. Det är glädjande att vi blir fler och fint och viktigt att vi finns där människor bor. Inför 2015 vill vi också införa ”Kulturpeng”. som ska säkerställa att alla elever i landsbygdsskolorna får resa till Visby minst en gång per termin. Det ska inte vara en fråga om var du bor för att få besöka Gotlands museum, Länsteatern, Fenomenalen, Almedalsbiblioteket eller annat som Visby kan locka med.