Budget ur feministperspektiv

Lördagskrönika2014-10-25 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Vi har en ny regering. Plötsligt ser vi att förändring för ett mer sammanhållet och jämställt samhälle är möjlig. Politik är att vilja, att ha en vision och gå i den riktningen. Politik kan förändra människors liv och vardag, en sammanhållande ekonomisk politik är att blicka över både individ-, strukturell och samhällsnivå.

Ur ett jämställdhets- och feministiskt perspektiv finns en hel del att hämta. Ytterligare en månad reserveras i föräldraförsäkringen. Att sänka skatten för de mest utsatta pensionärerna gynnar framförallt kvinnor. Hälften av kvinnorna som går i pension idag beräknas få endast garantipension. Höjt bostadstillägg för pensionärer hjälper upp ytterligare. Jag säger tack å min mormors vägnar.

Skolsatsningarna är välkomna och nödvändiga efter många år av skattesänkningar på bekostnad av nödvändiga reformer. Varje barn ska ha rätt att lyckas. Mindre barngrupper är ett sätt. Än viktigare är utjämningsmedlen till skolorna med de tuffaste utmaningarna. Utbildning mitt i livet var en viktig valfråga för S-kvinnor.

Gratis mediciner för barn gynnar särskilt de barnfamiljer som har det tuffast. Ensamstående föräldrar gynnas då underhållsstödet höjs. Särskilda satsningar på kvinnors hälsa får också plats i budgeten, som mödravård och fler barnmorskor. Rätten till säker förlossningsvård måste vara självklar, så har det inte varit! En efterlängtad kommission för jämställd hälsa ska tillsättas. Budgeten föreslår även utbyggd äldreomsorg och ökad bemanning.

Insatser för att förebygga mäns våld mot kvinnor får också utrymme. Kvinnojourernas arbete säkras och tillgången på bostäder för hotade och jagade kvinnor prioriteras. Ett välkommet helhetsgrepp tas, våldsutsatta kvinnor är en mycket utsatt grupp. Höjd a-kassa och förbättrad sjukersättning stärker då fler kvinnor än män är långtidssjukskrivna. Satsningar som stärker arbetsmarknad och välfärd med fler arbetade timmar gynnar framförallt kvinnors hälsa och möjlighet till heltid och ett långt arbetsliv. Det som gynnar kvinnor gynnar också barnen då kvinnor fortfarande är bärare av det mesta ansvaret för barn och hem.

Så ja, vi S-kvinnor är nöjda och ser en omfördelningspolitik. Äntligen!