Nu i veckan fick jag den stora äran att tillsammans med både regiondirektör, andra politiker och tjänstemän välkomna ett 60-tal entreprenörer till Visborg. De var entreprenörer inom de gröna näringarna som alla valde att tillbringa tre timmar i Region Gotlands huvudbyggnad.
Det tycker jag är imponerande och ett fantastiskt initiativ från LRF. Ett sätt att få till ett bättre näringslivsklimat är ökad förståelse för de olika roller näringsliv, politik och tjänstemän har och LRF tog här ett första steg.
Vi berättade om ett ärendes gång, vilka frågor som behandlas var, om komplexiteten i olika uppdrag, om styrkort, mål och förutsättningar. Tillbaka fick vi sådant som är viktigt för näringen idag – och för de gröna näringarna är det till exempel frågan kring vattenskyddsområden. Vattenskyddet är ett bra exempel på en fråga där olika intressen kan tyckas stå emot varandra. Alla vill vi skydda vattnet och samtidigt riskerar ett allt för väl tilltaget område med väldigt strikta restriktioner att påverka stora delar av näringslivet – då inte bara lantbruket. För att få till beslut som accepteras och efterlevs i frågor som får stor påverkan på enskilda eller på en hel näring är processen otroligt viktig. Här blir dialog, och dessutom vikten av tidig dialog, avgörande. Under kommande år har vi många vattenskyddsärenden under uppsegling och ju tidigare och bättre samtal vi kan ha med näringen desto större möjlighet har vi att nå fram tillsammans.
LRF:s initiativ var fint och bidrar till att vi istället för att prata om varandra pratar med varandra. En slutsats som drogs i den studie som genomfördes av Peter Lindvall var att när vi delar mål och vision och sätter oss i samma båt når vi framgång – just det borde vi ta fasta på oftare när vi ska fatta beslut eller gå framåt för ökad utveckling.
Jag är i övrigt glad och stolt över att vi på Gotland har en rödgrön majoritet (såklart) men också för att vi har FI i fullmäktige. Det är redan en frisk fläkt med Elin Bååth i församlingen. Framförallt är jag glad för att det snäpper upp det hela och att vi alla måste bli bättre på att ha genusglasögonen på. Det är bra och kommer leda till resultat för jämlikheten. Vi Socialdemokrater på Gotland är ett feministiskt parti också och vi har en feministisk agenda. Vi skulle ta steg i den riktningen även utan FI – men vi får draghjälp och vi får hjälp med ögonöppnandet.
Nu senast beslutade vi att vår arbetsmarknadsstrategi ska ha ett intersektionellt perspektiv och det väckte muntrationer och en del trötta och nedlåtande kommentarer från oppositionen. Det kan vi strunta i för mest pinsamt kommer det att bli för dem framöver när okunskap och brist på bildning kring genus och jämställdhet lyser igenom den annars välpolerade ytan.