Brev ledarsidan
“Hur kan korna vara en fara för planeten?” undrar Edvard Hollertz, och målar upp en idyllisk bild av svensk animalieproduktion. Och visst är den bland de bästa i världen. Men det finns några viktiga fakta han glömmer nämna.
Svenskarnas utsläpp av växthusgaser måste ner omgående, och livsmedel står för omkring en tredjedel av svenskarnas konsumtionsutsläpp. Av dessa står kött och animaliebaserade mejeriprodukter för 75 procent. Tyvärr har vi hamnat i en situation där de negativa effekterna av mjölk- och köttproduktion överväger de positiva.
Betesmarker binder visserligen in kol, men kolinlagringen motsvarar mindre än fem procent av de utsläpp som djurhållningen orsakar varje år enligt Jordbruksverket.
Betande djur är viktiga för våra naturbetesmarker, men att det blir färre djur som betar dessa marker beror snarare på dagens intensiva produktionssystem än på en minskad konsumtion av mjölk och kött. Faktum är att det går utmärkt att behålla betande djur i dessa marker samtidigt som köttkonsumtionen minskas med nära 90 procent och mjölkkonsumtionen med uppemot 50 procent, visar resultatet av ett nordiskt forskningssamarbete (Future Nordic Diets 2017).
Det stämmer som Edvard Hollertz säger att utländska kött- och mejeriprodukter med högre klimatavtryck inte är en hållbar lösning. Lösningen stavas istället mer växtbaserade svenska livsmedel. Vi behöver ge konsumenterna fler goda växtbaserade alternativ, som gör det lättare att göra hållbara val i vardagen.
Till syvende och sist handlar det om att arbeta för en hållbar utveckling på alla nivåer. Omställningen till en ny typ av livsmedelsproduktion med betydligt större andel grödor för humankonsumtion blir därför en nödvändighet.
Oatly tror på ett svenskt livsmedelssystem med mer växtbaserat och mindre animalieproduktion. Det gör vi därför att vi har en stark tilltro till svenska producenters förmåga att utvecklas och innovera. Den tilltron hoppas vi Edvard Hollertz delar.