Konsumenten betalar matens miljöförstörande transporter

MATS MENING GOTLÄNNINGEN2015-11-05 06:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

De ständigt ökande utsläppen från bland annat biltrafiken gör att koldioxidhalten i atmosfären höjs med åtföljande klimatförändringar. Jordens temperatur stiger, ekosystemet förändras och med det följer fler naturkatastrofer.

Genom dagens klimatfokuserade debatt kan ingen ha undgått att ha hört talas om sambandet.

Trots det ökar hela tiden transportbehovet av varor och framför allt livsmedel, eftersom dagens stora enheter inom tillverknings- och förädlingsindustrin är koncentrerade till några få platser.

Det är dags att fokusera på centraliseringen och dess problem som en viktig del av klimatförändringen. Miljön har inte någon prislapp i kronor och ören, men den har däremot en etisk och moralisk prislapp.

Som konsumenter kan vi hjälpa till att snabba på utvecklingen genom aktiva val och i möjligaste mån välja närproducerade produkter, något som ofta förespråkas från de gröna näringarna.

Tyvärr är det inte alltid så lätt, eftersom livsmedelsindustrins koncept som sagt bygger på långa transporter av råvaror och färdiga produkter. Lantbrukarnas egen mejerikoncern Arla är till exempel ett mycket transportintensivt företag där mjölk och förädlade produkter körs kors och tvärs mellan ett fåtal mejerier i Sverige och Danmark.

Frågan är vad som händer när transportkostnaderna i framtiden kommer att öka kraftigt? Vem får betala, gissar att det blir konsumenterna genom dyrare livsmedel.

Mats Mening