I Sverige pågår en ständig diskussion om matpriserna och ibland känns det som frågan blivit lite av ett självspelande piano.
Vid olika undersökningar uttalar konsumenterna ofta att de är intresserade av kvalitet, mervärde och produktionsmetoder. Men verkligheten ser annorlunda ut, för importen av kött ökar och de svenska producenterna kämpar med sjunkande lönsamhet.
Orsaken till att den svenska maten oftast är dyrare än den importerade är en intressant fråga där alla skyller på alla.
Men med dåliga avräkningspriser till producenterna – lantbrukarna – måste det vara i mellanleden som pengarna ”försvinner” och det handlar då om handeln och förädlingsindustrin.
Tyvärr är debatten i denna fråga oftast lite ensidig, där handeln framställs som de som kammar hem vinsterna.
Men hur mycket pengar försvinner i förädlingsledet, som också till viss del ägs av de svenska lantbrukarna?
Och med den enorma centraliseringen och stordriften i denna bransch försvinner säkerligen också en del pengar till alla långväga transporter.