Nyhetssajten Europaportalen rapporterar om EU-kommissionens sammanställning av domstolarnas upplevda oberoende och det är ingen munter läsning. Spanien och Bulgarien toppar listan över medborgarnas minskade förtroende för rättssystemen, men på tredje plats återfinns Sverige. Orsakerna till detta är många, men en är säkerligen frågan om jäv.
Denna har under de senaste åren hamnat i fokus genom domstolarnas omtag av narkotikarättegångarna i Södertälje, Visby och Haparanda på grund av misstänkt jäv. Tillfälligheter eller ökat medvetande?
Förhoppningsvis det sistnämnda, eftersom jäv är komplicerat och långt ifrån svart eller vitt. Visserligen finns uttalade direktiv gällande släktskap, delägarskap i företag med mera, sedan blir det gråzon. Men det gäller inte bara domstolarna utan också bland annat regionfullmäktige.
Aktuellt på Gotland är turerna kring kalkstensbrytningen i Ojnareskogen och Gneab-affären (försäljning av fastighet till misstänkt underpris).
Andra exempel som belyser problemet:
Är ledamöter med koppling till restaurangbranschen jäviga vid beslut om krogarnas förlängda öppettider eller ledamöter i byggbranschen vid beslut om framtida byggplaner? Beslut om utökat vattenskyddsområde som påverkar jordbruket negativt. Innebär det att alla lantbrukare är jäviga?
Jävsfrågan är komplicerad och måste för trovärdighetens skull diskuteras mer i alla beslutande organ. Skingra dimman!