Tredje och sista delen i Ronnie G Lundins debattserie om medborgarlön. De andra delarna publicerades 23/11 och 30/11. Se länkar efter artikeln.
Namibia är ett land med stora naturrikedomar men har stora ekonomiska skillnader mellan fattig och rik. I byn Otrivero började man redan 2008 med ett experiment.
De styrande beslutade att den fattiga byns innevånare skulle få del av rikedomarna och gav en månatlig medborgarlön som man med ett kort kunde hämta på banken.
Det ledde till en snabb förbättring för byborna. Man betalade skolavgifter så barnen fick en bra utbildning, man betalade en sjukförsäkring och man köpte symaskiner och annat för att starta små rörelser. Även inflyttade, som inte var berättigade till medborgarlönen, kunde starta företag och ändå leva bra då byborna hade mer pengar att handla för.
Även där drog man slutsatsen att folk inte blev lata för att de fick månatliga pengar. Tvärtom jobbade de som aldrig förr och med större glädje.
Framtiden är redan här
Det är hög tid att börja tänka om vad gäller medborgarlön. Utvecklingen går snabbare och snabbare. Om någon hade frågat folk på 1800-talet vad de mest av allt behövde i transportväg hade de säkert svarat, ”Starkare hästar som åt mindre”.
Ingen kunde då ana den utveckling som sedan skedde. Idag är vi där igen, vi vet inte vad som händer i framtiden, bara att allt förändras. Datorer och automater har utvecklats enormt bara de senaste tio åren.
Inom 20 år räknar man med att 47 procent av alla jobb har tagits över av datorer. Vi är redan på god väg. Bankomater tog bankjobben, Internet tog över brevbärarens jobb och så vidare.
På tur står de självgående bilarna som alla skrattade åt för 20 år sedan. Ganska snart tar de buss- taxi- och lastbilschaufförernas jobb. Byggbranschen står på tur. Inte heller högutbildade går säkra, Allt intelligentare datorer kan snart ta över medicinsk forskning, juridik och annat som vi tror är otänkbart idag. Vi står som på 1800-talet inför ett paradigmskifte där varor och tjänster blir viktigare än pengar och avlönat arbete.
Vi skapar nya jobb, säger den som är för ”jobblinjen”. Men vilka då, när datorer snart kan göra det mesta som vi gör idag? De olika partierna slåss om att ”skapa” nya jobb med hjälp av olika bidrag och avdrag.
På kort sikt kanske det kan fördröja datorernas övertagande av jobben. Men vi måste på sikt införa en medborgarlön. Människan är inte lat. Vi vill göra saker. Och vi har även visat en altruistisk sida som när vi frivilligt fyller Wikipedia med kunskap som alla kan dela.
Framtiden är här nu, ta vara på den.