KRÖNIKA
Natten mot den 21 augusti 1968 rullade stridsvagnar från det land som då hette Sovjetunionen, understött av Bulgarien, Polen och Ungern i Warszawapakten, in i det land som då hette Tjeckoslovakien.
Jag skulle fylla 14. Och fick reda på vad som hänt av min mormor. Hon lyssnade på radio, var förtvivlad och drog snabbt paralleller till Ungern 1956, då den sovjetiska armén stoppade ett uppror, som hade börjat med studentprotester. Den gången var det över på sex dagar. 200 000 ungrare flydde till väst, varav 8 000 kom till Sverige.
1968 lämnade 70 000 tjeckoslovaker direkt och sedan totalt 300 000 sitt land. Närmare 3 000 kom till Sverige. Presidenten Alexander Dubcek vädjade till sitt folk att inte göra motstånd. Konflikten höll på fram till tredje september.
Precis när vi är på väg ut ur coronans grepp upprepas historien. För tio dagar sedan angrep Ryssland sin granne Ukraina. Och sedan dess har världen i vår tid inte varit sig lik.
Det är med en klump i magen man tar till sig det enorma nyhetsflödet som strömmar ut från Ukraina. Över miljonen människor uppges ha flytt landet enligt flyktingorganisationer. Och många fler kommer att följa efter.
För dig och mig som betraktare och mottagare av alla nyheter gäller det att vara noga med att analysera alla nyheter som kommer ut. Allt är inte sant.
Jag är allergisk mot uppgifter som kommer från anonyma källor. De är sällan pålitliga. Ändå sprids de vidare. Googla och kolla om du hittar nyheten någon annanstans. Gör du det inte, försök att ignorera den. I varje fall fram till dess att den bekräftas av helt säker källa, i flera olika medier.
I ryska medier får ordet krig inte användas. Samma dag som invasionen inleddes utfärdade censurmyndigheten en varning till landets medier att bara officiella ryska källor får användas.
Vi har sett protester i Ryssland mot kriget. Internet var fram till i går morse fortfarande öppet. Då började internationella webbplatser som bland annat BBC bli delvis oåtkomligt. Gäller också Facebook. Men den som söker kan fortfarande finna information.
Den vanliga ryssen börjar märka av sanktionerna. De får allt svårare att betala med internationella bankkort.
Idrott är viktigt i Ryssland. Det var ingen slump att Putin, precis som 2014 då Ryssland annekterade Krimhalvön, inledde invasionen precis efter ett OS. Då var det på hemmaplan i Sotji. Nu i Peking.
De internationella sanktionerna slår hårt mot Ryssland som är mer eller mindre isolerat, och fråntagen platser i stora mästerskap. Jag tror att det är en medicin som kan bita ganska bra.
Själv följer jag nyheterna i SVT, DN, BBC och TT:s rapportering på Hela Gotland. Det som kommer ut där känns helt trovärdigt. BBC news har en gratisapp. Pedagogiskt rapporterar de och förklarar varför saker händer. SVT, DN och TT har noggranna källgranskningar innan de släpper saker vidare.