Det är inte bara elpriset som skenar

Vi konsumerar många medietjänster i dag men så gott som alla kan förmedlas via mobil eller surfplatta.

Vi konsumerar många medietjänster i dag men så gott som alla kan förmedlas via mobil eller surfplatta.

Foto: Jessica Gow/TT

Medier2022-01-08 05:43
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Häromdagen gjorde jag det som jag alltid gör vid den här tiden ett nytt år. En budget över det som kommer in, och det som ska ut. Kunde snabbt konstatera att det inte bara är elpriset som skenar i dessa dagar.

Det fanns en tid när vi hade en fast telefon med en sladd i väggen. Vi prenumererade på en morgontidning, eller kanske två, och vi betalade vår tv- och radiolicens några gånger om året. Det var där de låg våra fasta kostnader för media och telefoni.

I dag ser det lite annorlunda ut. Eller rättare sagt, det är en helt annan värld. Och vi pratar om andra pengar nu än då.

På kontot för medier har vi sex digitala tidningar. Den billigaste kostar 89 kronor i månaden. Den dyraste 399. Där finns en boktjänst, musik förstås, fyra streamingtjänster för teve. En app som tillhandahåller magasin från all världens hörn. Sedan naturligtvis mobiltelefon och abonnemang för internet. Totalt blir det många dragningar på kontot varje månad. Men det är det värt. Skulle inte kunna vara utan någon del, även om jag moget övervägt att säga upp kanske någon tidning. Men då skulle min morgonrutin få en kraftig rubbning. Så jag behåller nog allt ett tag till. Det ger så mycket tillbaka.

Dessutom funkar allt i appar i telefon och på paddor. Du har alltid nära till det du kan göra hemma var du än befinner dig. 

Att lägga pengar på media är givetvis ett fritt val. Du kan nöja dig med att ha de vanligaste tv-kanalerna och betala licensen via skattsedeln. Och läsa det lilla som är fritt på nätet. Att tidningarna ska ta betalt för det som läggs ut är självklart. Det är inte gratis att skapa god journalistik.

Vi är inne i ett nytt år. Ett spännande år som innehåller bland annat ett ovisst val i september. Men också ett år då vi hoppas att pandemin ska blåsa bort, även om det just nu känns ganska avlägset med tanke på hur många som blir smittade. Rekordsiffrorna avlöser varandra för varje dag. Men jag hoppas att de experter som spår att omikron är mildare och att det är virusets sista ryck får rätt. Det räcker nu. Det är vi alla säkert helt överens om.

När det gäller valet kommer det naturligtvis också att påverkas av pandemin. Kanske inte hur vi röstar. Men hur förberedelserna kommer att se ut.

Almedalen blir startskottet ett valår. Då görs de första utspelen. I år blir det, liksom den digitala veckan ifjol, en nedkortad variant där partierna delar dagar. Start söndag tredje jul, avslutning torsdag den sjunde. Ett bra och lagom upplägg. Det var för långt med åtta dagar.

Och måtte nu veckan bli av på riktigt, och att vi då i juli kommer att kunna leva utan restriktioner eller krav och se fram mot ett spännande val, och en tid som vi längtar efter igen.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.