Hammarlund: En historisk vecka i drakarnas bransch

Medier2021-04-10 06:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

KRÖNIKA

Sveriges kvällstidningar har gått i graven.

I onsdags blev de båda före detta tidningsdrakarna Aftonbladet och Expressen morgontidningar med extremt tidigt manusstopp.

Tidningar som byggt sina varumärken på att alltid få med nattens senaste nyheter blir nu de dagliga tidningar som istället har den tidigaste lämningstiden. 15.30 är det manusstopp på Aftonbladet. På 80-talet hade kvällstidningarna flera upplagor och gjordes om flera gånger under natten. Nu går gänget som redigerar tidningen hem klockan sex, som på vilken arbetsplats som helst.

Garvade tidningsmurvlar berättar att de på den gamla tiden kunde lämna en text före lunch. En och en halv timme senare har den sista upplagan, visserligen med ganska få ex, funnits till försäljning i centrala Stockholm, innehållande texten med den aktuella händelsen.

Aftonbladet och Expressen kommer att finnas kvar på papper. De kommer att säljas där de alltid har sålts, men nyheten är att de också kommer att delas ut i brevlådor. Men knappast på Gotland där inte ens DN eller Svenska Dagbladet går att få som morgontidning.

Gamla murvlar som minns hur det var har sorg. Så här skrev en vän till mig på Facebook häromdagen: ”Och där dog Aftonbladet. På riktigt. Just idag. Vi är nu en papperstidning som inte ens hinner få med gårdagkvällens matchresultat. Man får en tår i ögat. Men tack för 40 fina år, det var verkligen perfekt tid att gå i pension.”

Jag har läst Aftonbladet i säkert 50 år. De senaste åren som e-tidning. Men det behöver jag inte göra längre. Jag vet hur det gick för mitt lag i torsdags. Jag behöver inte vänta till i dag för att få se resultatet tryckt i en tidning som en gång var kvällstidning.

Aftonbladet kom ut med sitt första nummer redan i december 1830. Expressen i november 1944. Det var i slutet av andra världskriget och aptiten att få sena nyheter var enorm. Expressen fick en flygande start. Och Aftonbladet en giftig konkurrent.

Jag har trott att kvällstidningarna skulle lägga ner sina papperstidningar den dagen de inte längre var lönsamma. Men uppenbarligen finns det fortfarande pengar att tjäna på att ge ut en morgontidning utan nyheter på papper.

Annars är det här förstås en del i den digitala utvecklingen. 

Journalistiken kommer alltid att finnas kvar även om den visar sig i nya former hela tiden. Pappret blir mer och mer en biprodukt. Digitalt först har gällt i många år, men nu har den fått en allt fastare form.

Vilka upplagor de före detta kvällstidningarna numera har vet bara tidningarna själva. Expressen och Aftonbladet har sedan länge slutat redovisa sina siffror. Men de når, precis som Gotlands Medias produkter, flera läsare än någonsin genom sin digitala verksamhet.

Nu skiljer sig dock GT och GA markant från de tidigare kvällstidningarna. GT och GA kan lämna fram till klockan 21.30. Då har de gamla drakarna redan tryckts och är på väg ut någonstans i Sverige.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens egna.