Av mina 16 vakna timmar under dygnet ägnas minst sju timmar åt olika medier. Det blir fyra digitala tidningar varje morgon, samtidigt som musiken ibland strömmas ur högtalarna.
Läser eller lyssnar på en bok en timme eller två om dagen. Tittar på tv, oftast den strömmade varianten, är inne på Facebook några gånger varje dag, läser och skickar e-post. Ja, så på ett ungefär ser en vanlig dag ut i mitt liv som livlig mediekonsument.
Nyligen släppte Nordicom sin 45:e Mediebarometer. Det är en årlig undersökning som bland annat får anslag från kulturdepartementet för att undersöka våra medievanor.
Det är i den det kommer fram att vi svenskar lägger ungefär sju timmar om dagen på olika medier. Hade jag inte tagit del av den här undersökningen, hade jag nog inte trott att det var riktigt så mycket. Men är ju pensionist, och då ska dagarna fyllas med intressanta saker. Och där spelar medier en stor roll.
Mediebarometern slår alltså fast att medier i all dess former fyller en stor del av människors vakna tid. Under 2023 visar undersökningen (som bygger på intervjuer med drygt 6 000 personer) att vi i åldersspannet 9 till 85 år, ägnade sex timmar och tre kvart åt medier.
I den äldsta undersökta gruppen, 65 till 85 år, är användandet av medier störst. Vi som hör hemma där lägger ner sju timmar och en kvart varje dag åt detta fenomen. 9- till 14-åringar lägger ”bara” 328 minuter. Men de lämnar förhoppningsvis ifrån sig sina mobiler när skoldagen börjar, och får tillbaka den när de slutar. Så lite förvånad ändå att de kommer upp i så många minuter i mediers sällskap. I den gruppen är musik och Youtube störst.
I den äldsta gruppen läggs mest tid, 140 minuter per dag, på tablå-tv. Ingen annan åldersgrupp är i närheten av den siffran. Den gruppen lägger minst tid på strömmad tv. Äldre lägger också mest tid på att läsa tidning. Digitalt läses den i 29 minuter, och på papper 22 minuter.
Dagstidningen hänger fortfarande bra med i det mediala rallyt. 49 procent hade en prenumererad dagstidning i sitt hushåll under 2023. De flesta väljer numera den digitala varianten.
För varje år som Nordicoms undersökning presenteras går det mot att allt flera väljer bort traditionella medier som tidningar på papper, tablå-tv och FM-radio. Istället plockar vi upp de digitala varianterna i större utsträckning.
Glädjande är att böcker håller ställningen. 49 procent lyssnade eller läste en bok dagligen 2023. Det är den högsta siffra som noterats sedan undersökningen startade 1979. Det handlar om böcker i alla former, tryckta, att lyssna på eller läsa som e-bok. Den tryckte varianten är fortfarande överlägset störst. 2023 läste 37 procent en tryckt bok varje dag, mot 15 procent för ljudbok och sju procent för e-bok.
Till sist, den smarta telefonen introducerades 2007 i Sverige. Nu, 17 år senare, har 98 procent av befolkning mellan 9 och 85 år tagit till sig den tekniken.
Hela undersökningen kan laddas ner på nordicom.se.