En bra och viktig klimatpolitisk plan

Miljöpolitik2019-12-20 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Mängden koldioxid i luften ger en växthusliknande situation med uppvärmning som följd. Utrymmet för att tillföra mer koldioxid är begränsat om uppvärmningen av jordklotet ska begränsas till en viss nivå. Två grader Celsius är det som nämnts att jorden skulle kunna klara av och som tyvärr kommer närmare. Varmare eller kallare jordklot till följd av solens varierande aktivitet är en bakgrundsfaktor som både kan lindra och förvärra läget, liksom sådant som vulkanutbrott, skogsbränder växtlighetens (skogarnas) omfattning med mera.

Det är den mänskliga påverkan på klimatet, globala uppvärmningen, det är fråga om att minska. Och det gäller att få koldioxiden i luften att sluta öka.Det kan ske genom minskade utsläpp och genom att koldioxid tas bort från luften. Det senare kan ske med mer växtlighet, främst skog, och tekniska processer som binder koldioxid och lagrar den lång tid. Parisavtalet om utsläpp av koldioxid och begränsning av det finns på internationell nivå. Och nyligen avslutades FN:s möte i Madrid om klimatet.   

Gällande Sverige och samhällsnivån presenterade regeringen och Centerpartiet och Liberalerna 17/12 en klimatpolitisk handlingsplan. Den går ut på att nettoutsläppen av koldioxid i Sverige ska vara noll till 2045. Det presenterades i en debattartikel i Dagens Nyheter av ministrarna Isabella Lövin (MP) och Ibrahim Baylan (S). Miljöminister Isabella Lövin presenterade handlingsplanen mer i detalj under dagen. Det är bra att klimatfrågan sätts i centrum för politiken på de sätt som denna plan tar upp. Klimatpolitiken ska nämligen ingå i alla samhällsområden, enligt handlingsplanen. Ett klimatpolitiskt ramverk som riksdagen beslutade om för några år sedan finns sedan tidigare. Handlingsplanen är ett steg till. 

I planen finns 132 punkter eller aviseringar. En tredjedel av dem är nya. Genom att använda sig av lagen om offentlig upphandling ska klimatmålen nås. Områden som transporter, industri och jordbruk ska gå in för att minska koldioxidutsläppen. Både stora och små faktorer är med i planen. Verksamheter som ger fossilfri energi eller minskar koldioxidutsläpp ska gynnas eller underlättas. Bland annat ska laddstolpar för en tiondel av nya parkeringsplatser införas. Bilpooler, fastlandsel för fartyg vid kaj, elvägar (för lastbilar), ombyggnation av befintliga fordon för biobränslen, raffinaderi för returplaster så de inte behöver brännas och en del annat togs upp av Lövin på presskonferensen. 

Per invånare är Sveriges utsläpp av koldioxid fortfarande ganska höga. Och mer än 100 länder har lägre utsläpp än Sverige. Så Sverige kan inte påstå att landet påverkar för lite. Många länder har liknande situation att vara små globalt sett. Sverige är ett land som har ganska gott om resurser och bra förutsättningar för att kunna göra en rad saker som minskar koldioxidutsläppen. 

Som ett grönt land med låga koldioxidutsläpp kan Sverige vara ett gott exempel för andra länder att följa efter samt att göra det rätta, att begränsa halten koldioxid i luften.