Så var det dags för min sista text på den här sidan, förklaringen finns i Mats Mening här nedanför. Under tretton år har många olika ämnen kommenterats, men vissa har ständigt återkommit som speciella hjärtefrågor. Här är några:
Kryssningskajen.
Bygget av kryssningskajen är igång, men är det ett projekt som kommer att fungera med strömmar och vindar? Många nautiker menar att det är ett hopplöst fall och att det alltid är svårt att teoretiskt simulera hur sjön uppför sig. Skrovskador på ett enda fartyg kommer direkt skapa problem för marknadsföringen till rederierna
Framtiden lär utvisa om det blir succé eller om minst 250 miljoner bokstavligen ”kastas i sjön”.
Levande landsbygd.
Många vill utnyttja landsbygden för rekreation, men ska vi i framtiden ha en attraktiv landsbygd måste vi också skapa drägliga villkor för de fastboende. Sommarparadiset måste nämligen hållas igång även vintertid för att fungera.
Våra politiker måste sluta se befolkningen utanför Visby som ett kostsamt B-lag. Det krävs ekonomiska prioriteringar och handlingskraft för att visa att det finns allvar bakom orden levande landsbygd. Det räcker inte bara med tjusiga visioner.
Vatten.
Friskt vatten är grunden för allt liv, men den gångna sommarens ”ransonering” visade på sårbarheten vad gäller vattentillgången.
Sent ska syndaren vakna är ett uttryck som passar bra i sammanhanget. För det vore en överdrift att påstå att visionära lösningar för framtidens vattenförsörjning under årens lopp stått högt på dagordningen.
Det saknas innovativa idéer och nytänk för minskad förbrukning och separering av användningsområden. Är det exempelvis rimligt att spola toaletter med rent dricksvatten?
Ekologisk mat.
På senare tid har konsumenternas intresse för ekologiska produkter ökat lavinartat och efterfrågan är ibland större än tillgången.
Det är glädjande att ekoodlarna nu får belöning för sin uthållighet, trots att en del kollegor och experter sett på dem lite över axeln.
Men borde inte alla framtidsstrateger kunnat förutse den ekologiska utvecklingen i sina kristallkulor? För nu är som sagt efterfrågan ibland större än tillgången.
Trähus.
På Gotland byggs nästan alla nya större byggnader av betong. Inget dåligt byggmaterial, men jag tror att beställare och arkitekter måste lämna sitt traditionella tänkande.
I dag är det populärt att prata om klimatsmarta val av olika slag och ett sådant är definitivt valet av byggmaterial till våra hus.
Ur miljösynpunkt är trä oslagbart och det enda förnyelsebara byggnadsmaterialet.
Trygghet för alla.
Oavsett antalet brandstationer och brandvärn på Gotland, så måste alla regioninvånare oberoende av bostadsort omfattas av samma trygghet och snabba räddningsinsatser.
En del av denna trygghet och ett komplement till det minimala antalet ambulanser är den så kallade IVPA-tjänsten (i väntan på ambulans). Denna innebär att räddningstjänsten larmas ut när larmcentralen bedömer att det blir lång väntan på ambulans.
Det är viktigt att denna tjänst får fortleva och inte försämras.
Tack för mig och gott nytt år!