Somliga får simma, andra får flygbiljett

Jag vill egentligen inte använda ordet riskkapital om den fond som Region Gotland vill skapa tillsammans med Länsförsäkringar.

Sillgrissleungar.

Sillgrissleungar.

Foto: Lars Pehrson/TT

Näringsliv2019-12-11 05:07
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

 Det handlar om stödkapital snarare än riskkapital.

Den som går in med riskkapital i ett startup-företag tar en stor risk och brukar därför sikta på en god avkastning på satsat kapital. Ambitionen för fonden som Regionen funderar på ett delfinansiera – GA skrev om det på nyhetsplats i går – är inte större än att fonden ska kunna fortsätta existera. ”Förstudie kring offentligt riskkapital på Gotland” formulerar det sålunda:

"De parter från näringslivet som är med och finansierar fonden behöver därför ha utgångspunkten att de vill bidra till utveckling av det gotländska näringslivet och att den goodwill som det innebär samt den marknadsföring som kommer att ske runt etableringen och driften av fonden ses som en tillräcklig 'avkastning' på det kapital de satsar."

Jag har synpunkter på denna fond, både som medborgare i Region Gotland och som kund hos Länsförsäkringar. Ligger er "goodwill" verkligen i mitt intresse?

Så kan inte privata riskkapitalister som siktar på avkastning agera. När de gör investeringar är det för att de hoppas gå med vinst. När de satsar pengar i och lägger tid på ett projekt med något annat mål än vinst så är det inte en investering. Det är välgörenhet.

Regionen ska tillhandahålla ett gott företagsklimat för ALLA företag. Den ska vara den opartiska och omutbara myndigheten som ger alla lika förutsättningar och se till att regler och regleringar följs. Den ska ge service och effektiv förvaltning åt både medborgare och företag och tillhandahålla de välfärdstjänster som krävs av den. Mitt intryck är ju inte att Regionen sköter dessa funktioner med en sådan fulländning att det är läge att hitta på nya uppgifter att "investera" skattebetalarnas pengar i. Speciellt när denna nya självpåtagna uppgift på ett grundläggande sätt strider mot den överordnade rollen som en opartisk tillhandahållare och övervakare.

Riskkapitalbolag ägda av kommuner eller därmed närbesläktade regioner är inte en okontroversiell företeelse. När Bengtsfors kommun i förfjol planerade att starta ett riskkapitalbolag för att locka företag till orten så frågade SVT Väst sakkunskapen – i form av Olle Lundin, professor i förvaltningsrätt vid Uppsala universitet – vad han ansåg om saken:

– En kommun får inte låna ut pengar, utan det är en sak som banksektorn ska ombesörja, så det strider mot kommunallagen helt enkelt. Och man får heller inte stöda enskilda företag annat än i extrema undantagsfall, och det är inte näringspolitik eller sysselsättningspolitik utan det ska vara något annat. Så oavsett hur man ser på det här så är det uppenbart stridande mot kommunallagen. Det är fel helt enkelt.