Brev Ledarsidan
Mats Linder beskriver i sin ledare den 11 december en problematik rörande Region Gotlands roll som opartisk myndighet och satsningen på en såddfond med ägarkapital för utveckling av företag i tidiga skeden. I detta resonemang blir det tydligt att det finns en utmaning i att göra åtskillnad mellan Region Gotlands roll som region, med ett lagstadgat regionalt utvecklingsansvar, och rollen som kommun med ett ansvar för kommunal myndighetshantering med kommunal likabehandling.
I egenskap av region har Region Gotland att hantera uppdraget som regionalt utvecklingsansvarig aktör, med ansvaret att fastställa och leda genomförandet av en strategi för länets utveckling i samverkan med samhällets utvecklingsaktörer. Till detta finns det kopplat ett nationellt finansieringsverktyg i form av medel för regionala tillväxtåtgärder. Dessa kan användas till både företagsstöd och finansiering av projekt, och användningen regleras i förordningar antagna av regeringen. Beslutet om inrättandet av såddfonden täcks av dessa och är alltså inte, som Linder påstår, ”stridande mot kommunallagen”.
När det gäller satsningen på offentligt markandskompletterande ägarkapital – i dagligt tal ibland kallat riskkapital – så är det till skillnad från företagsstöd inget bidrag till företagen. Det är istället ett sätt att stödja företagens utveckling på ett mer marknadsmässigt vis, i likhet med de marknadskompletterande lån som till exempel Almi hanterar. Finansieringen är också revolverande, det vill säga att medlen är tänkta att kunna återanvändas efter att ha varit inne och arbetat i ett företag. Fonder med offentligt ägarkapital av detta slag finns i regioner runt om i såväl Sverige som andra EU-länder, och modellen upplevs generellt sett fungera väl.