Hur mycket ska vi behöva tåla, egentligen?

En irakisk minister på svenska bidrag kan verka komiskt. Men leendet stelnar fort.

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari.

Iraks försvarsminister Najah al-Shammari.

Foto: Hadi Mizban/TT

Nationell säkerhet2019-11-26 05:05
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Iraks försvarsminister Najah al-Shammaris filosofi är uppenbarligen att anfall är bästa försvar. Detta att döma av hans reaktion på omfattande skriverier i Sverige om hur han misstänks för bidragsbrott och folkbokföringsbrott. Han säger sig ha anlitat en svensk advokat och hotar med att stämma de medier som rapporterar om skandalen.

Expressen redogör för hur ministern i sitt pressmeddelande avslutar med att skylla på en "tredje part" som "ligger bakom och som är känd för sin dominans av media och tidningar i världen".

Enligt  Najah al-Shammari är det alltså judarna som ligger bakom de anklagelser som riktas mot honom.

I Irak misstänks ministern för brott mot mänskligheten för sin roll i att hundratals demonstranter har dödats i samband med protester mot den rådande korrupta ordningen.

Om bara en av anklagelserna mot honom stämmer är det svårt att tänka sig en mer ovärdig mottagare av bidrag finansierade av svenska skattebetalare. Det finns många uppgifter i den här affären som får en att undra hur de svenska myndigheterna egenligen sköter sina uppgifter.

Varför är det så lätt att skapa dubbla eller multipla identiteter i Sverige och varför görs inget för att stoppa detta?

Hur kan vi betala ut bidrag till personer som inte ens befinner sig i landet?

Hur kunde al-Shammari bli svensk medborgare 2015 efter att ha fått uppehållstillstånd så sent som 2011 i en prövning där han tillstod att han varit militärofficer under Saddam Hussein? Det borde ha uteslutit medborgarskap i 25 år.

Varför kan svenska medborgarskap inte återkallas, i de fall där de uppenbarligen delats ut på felaktiga eller falska grunder?

Det finns ännu värre problem än enskilda isolerade bidragsfuskare, även om de är försvarsministrar i andra länder. Säpo har varnat för hur den organiserade brottsligheten och extremister ur exempelvis vit makt-miljön  och våldsbejakande islamister bland annat ägnar sig år bidragsbrott och momsbedrägerier. Dessutom delar staten ut mångmiljonbelopp till organisationer som förkastar det svenska samhället och inget hellre vill än störta det och demokratin i fördärvet.

Som medborgare och skattebetalare är det illa nog när Försäkringskassan tycks lättlurad för andra medborgare. Det är direkt stötande när den stat som ska vara vår borg så tycks sakna självbevarelsedrift att den använder våra pengar för att finansiera våra hatiska fiender.

Att hålla i pengarna och förhindra svindlerier tjänar två syften. Vi slutar finansiera våra fiender och svenskarnas förtroende för staten kan börja återuppbyggas.