Livsmedelsberedskap är en viktig del av försvaret

Nationell säkerhet2022-03-12 05:25
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT

Det är mycket tack vare Liberalerna som förstärkningen av Sveriges försvar kommit igång på allvar, även om mycket mer behövs.

Vändpunkten från nedrustning var beslutet om att placera 14 Stridsvagn 122 på Gotland 2009 som Liberalerna då drev hårt. Det var inget märkvärdigt kan man kanske tycka, men det blev i sin tur startskottet på ett återupprättat P 18. Flera regementen runt om i landet och en flottilj i Uppsala har återupprättats sedan dess. 

Vi ser nu att de flesta partier anslutit sig och håller med om det vi lyfte fram för många år sedan. Sverige måste nu ta ett stort steg framåt och följa Tyskland – nå två procent av BNP i försvarsanslag 2024. Vad gäller nationell säkerhet behövs långsiktighet och vi måste räkna med att internationell handel kan störas, vilket vi ser just nu i och med Rysslands krig mot Ukraina. 

Försvaret är en av statens kärnuppgifter och där ingår livsmedelsberedskap i allra högsta grad. Som läget är nu så är inget säkert vad gäller import. Tillgång till importerad handelsgödsel ser vi redan är ett stort problem. Förutom gödsel så måste även andra insatsvaror säkerställas. 

Här följer fler exempel på insatsvaror som behövs, hur det ser ut i Sverige och hur stor risken är för en bristsituation. 

Utsäde: Det finns en god tillgång ett år i taget, men vi är inte självförsörjande alla år och på alla grödor. Väderstyrt. Stor risk för brist vid ett torrt år som 2018. Våren 2019 saknades alltså en stor volym utsäde. Ingen större lagerhållning, det som produceras används kommande säsong med några få undantag. 

Lösning: En nationell lagerhållning i någon form, då det är lönsamhet som styr vad gäller överlagring från året innan. 

Foder: Sverige är inte självförsörjande på djurfoder. Lösning: Det måste bli mer lönsamt för svenska jordbrukare att odla djurfoder. Det som saknas är framför allt proteingrödor som kan ersätta importerad soja. 

Drivmedel: Liten produktion och den HVO-diesel som finns används mestadels till transport och privatbilism. Stor risk för brist. Lösning: Vi måste öka produktionen av HVO och det så snabbt som möjligt. Lagerhållning av bränsle i form av diesel och bensin måste finnas runt om i landet. 

Reservdelar: Vissa maskiner och redskap inom lantbruk tillverkas i Sverige. Vi har dock ingen traktor eller trösktillverkning och ibland dålig lagerhållning av reservdelar som därför måste direktimporteras "just in time". Traktorer och tröskor har många reservdelar som är viktiga, alltså om en liten komponent går sönder så måste den ersättas för fortsatt drift. 

Lösning: Större lagerhållning nationellt från utländska tillverkare. Överum och Väderstad är två goda exempel där det finns fabriker som tillverkar jordbearbetningsredskap och såmaskiner både till svenska och den internationella marknaden 

Slutsats: Det mesta går att lösa, det finns en del utmaningar och det är bråttom. Vi ska fortsätta värna internationell handel, men även ha en motståndskraftig beredskap med en stark livsmedelsproduktion både i kris och i fredstid.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.