Utvärdering är bra att ägna sig åt. I samtidens projektorienterade ekonomi, ofta finansierad med offentliga medel, vräks det i väg alltför mycket pengar utan koll på hur stor nytta man verkligen får ut av det.
Men samtidigt kan utvärdering också orsaka problem och felaktig styrning. En ny avhandling vid Lunds Universitet sätter fingret på detta.
Offentlig sektor styrs numera ofta enligt principen att verksamheten ska mätas och dokumenteras kontinuerligt. Teres Hjärpe har under arbetet med en ny avhandling följt socialsekreterare i deras arbete under ett och ett halvt år för att utröna hur de ökade kraven på mätbarhet påverkar arbetet. Hon har funnit att arbetet med att mäta, dokumentera och registrera allt hon gör är en tidstjuv som gör att det blir mindre tid kvar till att faktiskt träffa klienter. Och arbetet styrs mot att maximera utfallet för just de faktorer som är mätbara. Teres Hjärpe säger i en kommentar att:
– Makt och inflytande över vad som ska göras på arbetsplatsen förskjuts till att handla om kvantitet och statistik. Eftersom siffror redan från början har ett ”objektivitetsskimmer” i förhållande till andra kunskapskällor för det med sig en särskild auktoritet. Kvantifiering har därmed blivit en strategi även för anställda att driva sin agenda.
Jag tror att detta blivit ett problem för många yreskategorier i offentlig sektor. Jag har exempelvis själv vid ett flertal tillfällen skrivit om hur kraven på dokumentation påverkar lärarnas arbetsförhållanden. Gott ledarskap ersätts av tidsödande administrativa rutiner som reducerar personalen till kuggar i ett maskineri. Och många av de värden som är svåra att kvantifiera riskerar lämnas därhän. En konstruktion som försöker uppnå felfrihet, men är feltänkt och missriktad redan i sina grundläggande antaganden.
Mätning och utvärdering kan vara bra, men de kan aldrig bli en ersättning för kompetens och gott omdöme. Och när jag pratar med kompetenta pensionerade lärare så finns det ett genomgående tema. De saknar i och för sig jobbet på många sätt, men samtidigt är de glada att de kunde kliva ur en verksamhet som de upplevde var på väg åt helt fel håll.
Offentlig sektor behöver bli effektivare, men effektiviteten ska ju helst vara verklig och inte skenbar, inte en illusion genererad av mätinstrumentet.