"Självklart att hjälpa både på plats och alla som flyr"

Manifestationen för Ukraina i torsdags samlade över 2000 gotlänningar.

Manifestationen för Ukraina i torsdags samlade över 2000 gotlänningar.

Foto: Henrik Radhe

Oroligheter2022-03-07 05:20
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

C-PERSPEKTIV

I torsdagskväll var det en kraftfull manifestation med över 2 000 personer samlade till stöd för befolkningen i Ukraina. Ett stort engagemang kanaliserat genom att det på bara några få dagar samordnades och koordinerades. 

Mycket tack vare centerpartiets distriktsordförande Johan Malmros arbete med att kontakta och förankra manifestationen hos de andra partierna och civilsamhället. Manifestationen avslutades från Almedalens scen, som för mig är en svensk symbol för demokrati. Den är navet för det demokratiska samtal som Almedalsveckan är mellan medborgare, politik, organisationer, myndigheter med flera. 

Tyvärr så är vi bryskt påminda om att det inte är en självklarhet. Runt om i världen finns det många maktfullkomliga potentater som inte drar sig för att ta till vapenmakt för att vinna sina syften. Despoter som är beredda att invadera och ockupera ett grannland! Den här gången sker det ofattbara i Europas och Sveriges omedelbara närhet. 

I det här läget är det självklart att vi öppnar upp och tar emot dem som är på flykt likväl som vi stödjer på plats. Framför allt genom humanitära insatser som sjukvård, medicin och livsmedel men även hjälp för att försvara sitt land mot angripare. Det här skrivs på fredagseftermiddagen. Kan bara hoppas att situationen och läget i Ukraina är ljusare när ni läser det här!

Många barn och unga mår dåligt. Oron för händelser runt om i världen bidrar, allt ifrån säkerhetsläget till klimat och miljö. Allt fler upplever ångest, oro eller lider av depression. Pandemins effekter bidrar genom att man fått vistas mer tid hemma med risk för utsatthet och ensamhet. 

Trycket har dessutom ökat i skolan med stress för betyg och att ständigt socialt passa in. Sociala medier underbygger pressen genom ständig uppkoppling och rollspel. Det är ett hårdare tonläge på sociala medier jämfört med vanliga möten. Dock smittar det av sig och bidrar till ett mycket grovt språkbruk i allmänhet. 

Vi försöker möta det här inom skolan och vid barn- och elevhälsan finns det ett aktivt arbete. På Gotland har vi landets kortaste köer till BUP och ”första linjens” arbete vittnar om snabba insatser. Ändå har vi höga tal för medicinering av unga och stigande ohälsotal. 

Det är viktigt att fortsätta jobba för tidiga insatser. Med mer kunskap och redskap upptäcker vi första signalerna på ohälsa. Skolan har en viktig uppgift men det här är mycket ett samhällsproblem där vi alla kan vara med och hjälpa till. Alla som möter unga, i föreningar, inom regionens verksamheter eller i övrigt i vardagen. 

Ha det gott.

GOTLÄNNINGEN

Texten kommer från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.