Sluta särbehandla svenska folksporter

Idag kräver Sveriges olympiska kommitté att idrottare ska ha en chans till en topp tolv-placering för att nomineras till OS. Det gör det lättare för utövare av mindre grenar att delta och ta medaljer i OS, men till priset av sämre förutsättningar för de stora folksporterna.

OS handlar om mer än medaljer. Det är ett sätt att skapa engagemang för idrott, något som skadas när folksporter får sämre förutsättningar att delta.

OS handlar om mer än medaljer. Det är ett sätt att skapa engagemang för idrott, något som skadas när folksporter får sämre förutsättningar att delta.

Foto: Aurelien Morissard

OS-UTTAGNINGARNA2024-09-10 05:30
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

LIBERAL ASPEKT


Fyra guld, fyra silver och tre brons. Det bästa resultatet i ett OS sedan millennieskiftet borde ses som en eloge till den svenska idrottsrörelsen. Men ändå blev Sveriges olympiska kommitté (SOK) stämd av sex idrottare under sommaren för att de anser att kommittén ställt orättvisa krav till årets spel.

Idag behöver idrottare ta sig över två trösklar för att få representera Sverige i OS: De villkor som Internationella olympiska kommittén (IOK) fastslagit och SOK:s extra krav. Den förstnämnda har valt att hålla sig till ett antal fasta, absoluta krav som att hoppa över en viss höjd eller kasta en viss längd. Men SOK nöjer sig inte där. De kräver dessutom att idrottaren ska ha chans till topp tolv-placering i sin gren. Det säger sig självt att konkurrensen är högre i 200-meterslöpning än i lerduveskytte. Följden blir alltså att chanserna att delta i de olympiska spelen blir sämre för sprintern än för skytten.

Enligt den internationella skiljedomstolen för de olympiska spelen bryter inte SOK:s uttagningskriterier mot OS-stadgan. Det är alltså klarlagt att SOK inte har agerat olagligt, men är reglerna rätt för det? 

Knappast. Det är alltid kul när svenska idrottare kammar hem medaljer på den internationella scenen, men idrottsrörelsens viktigaste insats sker på hemmaplan. Det är att få unga att röra på sig och skapa sammanhållning.

Bestämmelserna är ett resultat av SOK:s snedvridna röstningsprocedur, där de sportföreningar som deltar i årsmötet och fattar beslut om verksamhetens inriktning får lika många röster vardera – trots att Skateboardförbundet bara har omkring 30 000 medlemmar mot Friidrottsförbundets dryga 600 000. Skejtaren i parken får därmed en röst som är tjugo gånger starkare än höjdhopparen på den närliggande arenan. Inte undra på att kriterierna för att bli nominerad till OS ser ut som de gör. 

SOK måste tänka om. Dels för att föreningsdemokrati kräver att alla medlemmar – inte bara föreningar – beaktas lika, till exempel genom ett viktat röstsystem där fler medlemmar medför en starkare röst. Dels genom att respektera att folk röstar med fötterna och väljer att använda dem i vissa sporter framför andra. Det borde spegla sig i valet av vilka som Sverige väljer att skicka till OS. 

GOTLÄNNINGEN

Det här är en text från Gotlänningens ledarsida, åsikterna är skribentens.