Kritik mot domen handlar inte om tyckande

Överklagande av dom2020-01-11 05:00
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

REPLIK

Efter beslutet att ge SMA tillstånd till utökad kalkbrytning skrev jag som dåvarande gruppledare för Miljöpartiet följande till regionstyrelsens ordförande Eva Nypelius (C):

”Utifrån domslutet för SMA i förhållande till vårt yttrande från regionen anser MP att vi bör överklaga domen för att ha en möjlighet att ta ställning till delarna och främst kunna ha synpunkter på villkoren. Överklagar vi inte och ber om tid att utveckla vår talan har vi ju ingen möjlighet att fortsatt ha synpunkter på delarna. Rent demokratiskt och för alla oroliga i Klintehamn tycker vi att vi som Region Gotland är skyldiga att ge oss tid att analysera domen.”

Svaret jag fick från Nypelius var att: ”Bedömningen är att vi inte kommer att överklaga. Domen följer i mycket regionens påpekanden.”

I torsdagens ledare refererar Eva Bofride felaktigt till att regionstyrelsen tagit beslut att inte överklaga. RS har inte haft möte under tiden och det är alltså ordföranden för styrelsen som fattat beslutet själv.

Vidare refererar Bofride till att Eva Ahlin (C) på sin Facebook-sida ”förklarat … politikens sammantagna inställning och möjligheter att påverka i frågan”. Att tolka en företrädare för ett parti som att ge uttryck för den samlade politiken blir inte heller korrekt eftersom inget formellt beslut i frågan har fattats.

Miljöpartiet anser att domen skulle överklagats bland annat av ovan angivna skäl samt vad vi tidigare angett:

- riskerna för grundvattnet.

- en enorm ökning av transporterna i området med stora olägenheter för närboende.

- utvecklingsplanerna i programmet Klintehamn 2030 äventyras.

Andra frågor som inte är utredda nu när tillstånd getts är vilka åtgärder som krävs för utskeppning av kalk från hamnen, fördelningen av de totala kostnaderna för lösningen av transporterna från täkten till hamnen, hur en eventuell påverkan på privata brunnar ska hanteras långsiktigt. 

Det är inte ”tyckande” att ifrågasätta om en dom verkligen tagit tillräcklig hänsyn till all fakta. Domstolen baserar sina beslut på inlagor från olika parter där flera varit kritiska till den tänkta brytningen ur flera aspekter. Inför en eventuell prövning i en högre instans har nu ordföranden för regionstyrelsen själv beslutat att Region Gotland inte ska inge synpunkter. Demokratiskt och för transparensen mot medborgarna tycker jag det är ytterst nonchalant i en för många så viktig fråga.