Det finns de som framför sig tycks se hur huvudstadens pestsmittade horder ska välla mot Gotlandsfärjorna lagom till påsk, som en scen ur en välfinansierad zombiefilm. Somliga vill till och med stoppa färjetrafiken för att förhindra dem att ta sig hit.
Tanken är naturligtvis inte otänkbar. Andra länder har försatt städer och regioner i karantän. Finland gjorde nyligen så med huvudstadsregionen. Men att helt stoppa färjetrafiken är inte en god idé. Färjorna behövs ju inte bara för att transportera passagerare, utan även för det gods som gotlänningarna är beroende av. Om färjorna ställdes in skulle det inte dröja länge innan det blev befogat att hamstra toalettpapper. Och allt möjligt annat.
Det går naturligtvis att köra färjor med gods men utan passagerare. Men ännu så länge har ju de svenska myndigheterna inte försatt en enda region i karantän. Inom landet reser man fortfarande fritt. Så länge det är så lär persontrafiken mellan Gotland och fastlandet fortsätta. Och även om Stockholmsregionen försätts i karantän, så kan nog persontrafiken fortsätta på den södra linjen mellan Visby och Oskarshamn.
Jag måste väl ändå konstatera att jag finner det förbryllande att upp till 1650 personer fortfarande får tränga ihop sig på en färja i flera timmar, i ett land där det är förbjudet att samla några hundra människor till ett evenemang. Vore det inte en åtgärd i konsekvensens namn att begränsa smittspridningen även vid färjeresor genom att kraftigt beskära antalet passagerare som färjorna får ta?
Nå, även om Stockholmsområdet (ännu) inte är försatt i karantän så har ju Folkhälsomyndigheten sedan tidigare gått så pass långt att den avråder för resor till Gotland. Personligen hoppas jag att så många som möjligt hörsammar denna rekommendation, även under påskhelgen.
Det finns saker Gotland kan göra för att begränsa resorna hit och för att hushålla med resurserna för vård och omsorg. Medborgare med hemtjänst har laglig rätt att ta denna med sig till den kommun där de har sitt fritidsboende. Kommuner i Bohuslän har dock bestämt sig för att temporärt upphäva denna rättighet. Det är Orust och Sotenäs som beslutat att de som inte är åretruntboende heller inte ska få hemtjänst.
Mats Abrahamsson (M), ordförande i Sotenäs kommunstyrelse, kommenterade beslutet för SVT:
– Vi har inte möjlighet att erbjuda det till andra än våra egna kommuninvånare.
Gotland borde följa deras exempel. Hemtjänsten kommer att vara pressad nog ändå, under den pågående pandemin. Dels på grund av att uppdraget lär växa och dels på grund av ökad frånvaro bland de anställda.
Dessutom tillhör ju de som har hemtjänst riskgrupperna och skulle de insjukna i betydande utsträckning så kan det innebära en större påfrestning för sjukvården på ön än den klarar att bära.
Det vore naturligtvis tråkigt för dem som har hemtjänst och vill tillbringa en stor del av sommarhalvåret på Gotland om de berövas den möjligheten, men omständigheterna är speciella och jag upplever åtgärden som nödvändig ur ett resursperspektiv.
I Älvsjömässan i Stockholm har man i dagarna monterat upp ett tillfälligt sjukhus, ett fältsjukhus. Det ger till att börja med ytterligare 30 intensivvårdsplatser i en alltmer coronadrabbad huvudstad.
Men samtidigt skriver Henrik Höjer i nättidskriften Kvartal och berättar något om hur Sveriges militära och civila beredskap har monterats ner.
"För 20 år sedan hade Sverige över 50 fältsjukhus som skulle kunna användas vid en kris – idag har vi två, som dessutom har mindre kapacitet än de som skrotades."