Den svenska statsepidemiologen Anders Tegnell framträdde i veckan som gick i den sydafrikanske komikern Trevor Noahs amerikanska aktualitetsprogram the Daily show, Internationellt så det förslår. Tegnell förklarade sig i detta ovanliga forum nöjd med den svenska strategin, men han var också förvånad över våra höga dödstal, som är mycket högre än i Danmark och Norge. Hans förklaring gick i huvudsak ut på att vi i Sverige på ett oväntat sätt misslyckats med att hålla smittan borta från äldrevården.
Vårdkoncernen Attendos vd Martin Tivéus bidrog i helgen, i en intervju i Dagens Industri, till bilden av hur smittan tagit sig in på svenska äldreboenden. Han berättar bland annat hur Attendo införde besöksförbud på sina äldreboenden i tre veckor innan det nationella beslutet kom. Myndigheter som Socialstyrelsen vill inte lyssna på Attendos varningar.
Det kan bli en jobbig efter pandemin om länder som Danmark och Norge aldrig drabbas av någon andra dödlig våg av corona, på grund av ett nytt vaccin eller helt enkelt för att strategin med sociala avstånd fungerar oväntat väl. Det kan bli så att den svenska coronastrategin leder till en "överdödlighet" med tusentals, eller tiotusentals, fler dödsoffer än i jämförbara länder.
Det har hamrats på om hur den svenska strategin är evidensbaserad. Men det är väl för all del sant även om andra länders strategier. De bygger på evidens. Men också på avvägningar och gissningar när kunskap inte räcker till.
Och ja, även i Sverige är myndigheterna förmögna att ge råd även i uttalad avsaknad av evidens. Folkhälsomyndigheten publicerade i fjol, alldeles före pandemin, dokumentet "Pandemiberedskap: Hur vi förbereder oss – ett kunskapsunderlag". Där skriver man bland annat:
"Det har genomförts några randomiserade kontrollerade studier av hög kvalitet vad gäller handhygien och användning av andningsskydd men dessa studier visade att åtgärderna har väldigt små effekter på smittspridning."
Att handhygien och andningsskydd ändå varit flitigt anbefallna av våra myndigheter har väl inte gjort någon skada. Men evidensbaserat? Tydligen inte.
I sitt amerikanska tv-framträdande framhöll Anders Tegnell att svenskarna blivit bättre och bättre på att följa rekommendationerna, medan befolkningen i länderna med mycket hårda coronaåtgärder med tiden tröttnat på åtgärderna och blivit mer upproriska.
Vi får ett test av detta här på Gotland, antar jag, till himmelfärdsdagen. Flera färjeavgångar är fullbokade och Destinationen försöker få sina resenärer att boka av sina platser. Blir det som i påskas, så att väldigt många frivilligt avstår sina resor till Gotland? Eller har även svenskarna ledsnat?