Det var något skumt med vattenlarmet

Myndigheten för fake news och och svarta hål?

Det kommer att finnas dricksvatten under coronakrisen, men MSB lyckades ändå larma.

Det kommer att finnas dricksvatten under coronakrisen, men MSB lyckades ändå larma.

Foto: Vidar Ruud/TT

Pandemi2020-04-15 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Plötsligt ljöd ännu ett larm under coronakrisen. Sverige hotades av en brist på en helt central tillgång. Risken var stor att vi stå utan dricksvatten.

Men det tog inte lång tid innan denna fara dementerades. VA-tidskriften Cirkulation skrev exempelvis att:

"Sveriges kommuner har inga problem med dricksvattenförsörjningen. Ett kontinuerligt arbetet med att säkra vattenförsörjningen även under extrema situationer till följd av corona-pandemin, har pågått under lång tid."

Vem var det som så oansvarigt skapade onödig oro kring ännu en av samhällets funktioner. Ironiskt nog var det MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Dricksvattenlarmet ljöd under måndagen, efter MSB:s presskonferens, och myndigheten var faktiskt själv bland dem som senare på dagen dementerade att det skulle föreligga en dricksvattenkris. Tidskriften Cirkulation igen:

"Senare under eftermiddagen har Maria Bergstrand (enhetschef för operativ ledning hos MSB, min anmärkning) förtydligat sig med att ingen ska vara oroliga för att dricksvattnet ska ta slut. Syftet var istället att peka på att pandemin påverkar hela samhället."

Det är ju inte bra precis, när myndigheter bidrar till falska nyheter. Dricksvattnet är tyvärr inte MSB enda magplask under coronakrisen. Många svenska företag har visat stor vilja att vara till hjälp och möta behoven av skyddsutrustning som det uppstått svår brist på under coronakrisen. Men när personal i äldrevården saknar utrustning de borde ha, eller när de tvingas dela munskydd med varandra, så framställs MSB som en återvändsgränd för sådana erbjudanden om hjälp. Till Dagens Nyheter sade en anonym anställd vid MSB:

”Det finns massor av bra initiativ, men de hamnar i ett svart hål. Vi gör knappt någonting med uppgifterna i dagsläget.”

”Vi ser behoven, vi ser resurserna, men vi låter dem inte mötas.”

Men företag som kan bidra till att avhjälpa en global resursbrist under pandemin behöver ju inte inrikta sig mot den akuta situationen enbart i hemlandet. Det finns en världsmarknad för företag som kan bidra. Det har de också upptäckt, när kontakterna med MSB inte lett till något. Enligt Svenskt Näringsliv har flera företag som tröttnat på att vänta på besked börjat leverera till andra länder i stället.