Hotet från pandemin möter enad lokal front

Nu kan alla vara överens om vad som är viktigast på agendan

Pandor har inget med pandemi att göra, men de kommer också från Kina.

Pandor har inget med pandemi att göra, men de kommer också från Kina.

Foto: Drew Fellman/TT

Pandemi2020-03-27 05:55
Detta är en ledare. På hela Helagotland publiceras ledarartiklar från Gotlänningen, Gotlands Folkblad och Gotlands Allehanda.

Det blir ett halverat fullmäktigemöte på måndag. I numerär alltså. Men vad vet jag, kanske också i tid räknat. Ledamöter som har goda skäl att hålla sig undan, som att de tillhör riskgrupperna, behöver inte vara där. Det verkar, tycker jag, vara ett klokt beslut som alla tycks vara eniga om.

Men faktum är att det anbefalles större enighet än så. GA berättade i går om en skrivelse där det bland annat uttrycks att partipolitikens skiljelinjer för en tid blir mindre viktiga.

Jag är i grunden skeptisk till kommenderad eller ens förväntad enighet. Det kan fattas många dåliga beslut när ingen vågar eller vill säga emot och bryta påbudet om endräkt. Generellt är en kvävande allomfattande samsyn ingt att kommendera

Men å andra sidan uppfattar jag inte kravet på enighet som absolut och det finns naturliga orsaker till ökad enighet när partiskiljande reformer och förändringar läggs åt sidan medan man ägnar sig åt ett mål, att bekämpa en pandemi och dess skadeverkningar, som är helt gemensamt.

Det finns ju goda skäl till att Sverige under andra världskriget kunde ha en samlingsregering som också höll ihop. Samlingsregering hade man även i det än mer pressade Storbritannien. Det var naturligtvis viktigt att kunna visa en bred enad front utåt, men inför de stora hot som Sverige då levde under så fanns det ju också en stor samsyn om hur landet borde ledas under dessa hot. I krigstid och i kristid kan den nationella självbevarelsedriften övertrumfa ideologiska frågor där partierna har väldigt olika uppfattningar.

Så när förtroendevalda politiker på Gotland uttrycker att partipolitikens motsättningar kommer att hamna i bakgrunden under en period så är det en rimlig och rationell förväntan på den tid där man fokuserar på att bekämpa spridningen och effekterna av coronaviruset.

En av de frågor som seglar upp som mycket viktiga rör hemtjänsten. Hemtjänsten tjänar så gott som uteslutande medborgare som tillhör riskgrupperna. Det är oerhört viktigt inte bara att den fungerar, utan också att personer som får hemtjänst inte utsätts för alltför många olika omsorgsgivare, eftersom det ökar smittrisken.

Tyvärr visar en enkät som SVT gjort bland medicinskt ansvariga sjuksköterskor att verksamheten hotas av både material- och personalbrist. Båda faktorerna riskerar till att bidra till ökad smittspridning just i de grupper som löper störst risk att duka under på gav en eventuell coronainfektion.

För dem som eventuellt funderar på att närvara vid fullmäktigemötet som åhörare, så vill jag påminna om att dessa möten kan lyssnas på via nätet. Om valda företrädare har anledning att vara frånvarande, så gäller det väl i än högre grad alla andra.